Cine vrea sa cumpere o companie romaneasca? - analiza Reuters

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 19:13
1910 citiri
Cine vrea sa cumpere o companie romaneasca? - analiza Reuters
Foto: Daylife

Statul roman va trebui sa faca o reevalure serioasa a valorii activelor sale si o revizuire in scadere a preturilor, daca vrea sa respecte programul privatizarilor, potrivit analistilor straini.

Cand Romania a finalizat acordul de 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar International, s-a angajat sa vanda actiunile detinute in mai multe companii, pentru imbunatatirea eficientei acestora si pentru a reduce deficitul bugetar. Insa guvernul a precizat o tinta privind suma pe care intentioneaza sa o colecteze in acest fel, iar programul privatizarilor a fost incalcat, pe fondul cresterii somajului, dar si a temerilor ca vanzarea acestora ar putea dauna popularitatii guvernului, inainte de alegerile din 2012, comenteaza analistii Reuters.

Companii precum Petrom, Transelectrica sau Transgaz ar putea avea o profitabilitatea mare pentru stat. De exemplu, specialistii estimeaza ca pretul tinta pentru Petrom este cu o treime mai ridicat decat pretul din prezent.

Totusi, investitorii, bancherii si analistii sustin ca marea problema o reprezinta imaginea statului roman: inflexibil, ineficient si reticent in a accepta verdicte neconvenabile din partea pietelor si a consilierilor.

"Daca situatia ramane cum este in prezent, nu se va intampla nimic semnificativ, doar se vor plimba niste hartii", a declarat Matei Paun, director la banca de investitii BAC.

Guvernul a incercat sa-si vanda participatia in Petrom, probabil cel mai important activ al sau, in luna iulie. Insa momentul nu putea fi mai prost ales, avand in vedere criza datoriilor, care a condus la prabusirea burselor. Pretul de 0,46 de lei/titlu a fost prea ridicat, intr-un moment cand investitorii nu ofereau decat 0,38 de lei/titlu.

Romania este cu mult in urma unor tari ca Polonia sau Rusia in privinta vanzarilor activelor de stat pentru a spori finantele statului, precum si in atragerea investitiilor si a expertizei straine in industria locala muribunda. Chiar si Bulgaria, mult criticata pentru pastrarea companiilor de stat, a reusit, in cele din urma, sa "scape" de producatorul de tigari Bulgartabak, luna trecuta, prin vanzarea spre o divizie a VTB Bank, din Rusia, dupa multi ani de incercari.

Multe fabrici ruginesc, in prezent, pe langa Bucuresti si alte orase, unele operand part-time, alte inchise complet. De altfel, sectorul de stat este o piatra de moara de gatul finantelor publice, avand 1,2 milioane de angajati, aproximativ o treime din totalul din tara, precizeaza agentia.

Potrivit FMI, companiile de stat datoreaza circa 20 de miliarde de lei - 4 la suta din PIB - firmelor private si statului, un obstacol important in fata reducerii deficitului bugetar la 3 la suta din PIB, in 2012.

"Cred ca este important ca fiecare sa recunoasca faptul ca, pentru avea o crestere sustenabila pe termen mediu si lung in Romania, trebuie rezolvate problemele din aceste companii", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. "Nu este spatiu sa amanam, doar pentru ca situatia macroeconomica este mai dificila sau pentru ca urmeaza alegeri", a adaugat acesta.

Valentin Ionescu, directorul Bursei de Valori Bucuresti, a declarat, anul trecut, ca a mai ramas prea putin timp pentru a se pune in vanzare un pachet de actiuni ale Transgaz, in acest an, si ca vor fi probleme si cu celelalte vanzari.

Vanzarea unor companii nelistate, precum Tarom sau CFR Marfa, va fi si mai dificila, deoarece nu beneficiaza de aceeasi expunere si transparenta.

Potrivit bancherilor, statul ar fi primit 1,9 miliarde de lei pentru pachetul de actiuni din Petrom, insa a refuzat sa vanda pentru mai putin de 2,1 miliarde de lei. De atunci, pretul actiunilor Petrom s-a depreciat cu 20 la suta si este putin probabil sa primeasca suma dorita cand actiunile vor repuse in vanzare, in 2012.

"Cred ca lectia este ca trebuie sa asculti de consilierii pe care i-ai ales", a declarat Grzegorz Konieczny, managerului Fondului Proprietatea, care detine 20 la suta din Petrom.

Seful sau, Mark Mobius, unul din cei mai mari investitori in piete emergente, a criticat si donatia catre bugetul de stat, de 400 de milioane de lei, facuta de compania de stat Romgaz, din care Fondul Proprietatea detine 15 la suta.

"Romania nu isi permite sa ramana in urma, trebuie sa faca fata concurentei din celelalte state emergente, care s-au angajat, cu adevarat, sa atraga investitii straine", a concluzionat Mobius.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#privatizare companii stat, #vanzare actiuni Petrom, #vanzare actiuni Transelectrica , #Romania