Centrala Petrom de la Brazi, inaugurata de Ponta - cat curent va produce

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 21:08
4136 citiri
Centrala Petrom de la Brazi, inaugurata de Ponta - cat curent va produce

Centrala electrica de la Brazi, din judetul Prahova, inaugurata marti, va putea furniza circa 8-9% din necesarul de energie al Romaniei, a declarat marti Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

"Aceasta este cea mai mare investitie privata de tip greenfield de generare de electricitate din Romania din ultimii 20 de ani. Investitia pentru aceasta centrala a fost de 530 de milioane de euro. Prin cele doua capacitati de 860 MW si 45 de MW putem sa furnizam sistemului national energetic circa 8-9% din necesarul sau", a spus aceasta.

Decizia de a investi a fost luata in anul 2007, dupa care a inceput constructia in 2009 si in doi ani a fost terminata, urmand sa fie pusa in operare in 2012.

Petrom a pornit centrala de 500 de milioane de euro de la Brazi - poate livra electricitate

La eveniment au participat premierul Romaniei, Victor Ponta, comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger, presedintele Consiliului de Supravegherere al OMV Petrom si CEO al OMV, Gerhard Roiss, si CEO OMV Petrom, Mariana Gheorghe, precum si reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale si parteneri ai companiei implicati in realizarea proiectului, informeaza NewsIn.

Emisii de CO2 sub media europeana

Investitorul Petrom sustine ca centrala are o eficienta inalta, in sensul ca foloseste jumatate din cantitatea de gaz pe care o utilizeaza orice alta centrala pe gaze din Romania, pentru a genera aceeasi cantitate de electricitate. O alta caracteristica tehnica se refera la emisiile reduse de CO2, care se incadreaza sub media europeana.

"Centrala se caracterizeaza prin flexibilitatea in functionare, avand in vedere timpul de pornire mic (jumatate fata de o centrala electrica conventionala), cat si viteza mare de crestere a energiei electrice produse. Astfel, centrala de la Brazi poate reactiona intr-un termen foarte scurt pentru a contribui la realizarea echilibrului productie - consum in Sistemul Energetic National (SEN) ", sustin reprezentantii OMV Petrom.

Potrivit acestora, strategia Romaniei de productie de electricitate din surse regenerabile are nevoie de capacitatea de echilibrare a centralei de la Brazi, in conditiile in care previziunile indica o crestere a capacitatii eoliene instalate in urmatorii patru ani.

Centrala poate compensa gradul scazut de predictibilitate a productiei eoliene, avand in vedere ca cele doua turbine de gaz pot echilibra aproximativ 700 MW in centrale eoliene, in lipsa vantului.

Reprezentantii OMV Petrom sustin ca centrala livreaza electricitate in SEN inca din perioada testelor. La sfarsitul saptamanii trecute au inceput livrarile de electricitate catre piata reglementata.

Ponta: Vreau sa multumesc Petrom, cu riscul de a pierde niste voturi. "Am dorit sa transmitem un mesaj foarte clar catre Comisia Europeana, catre partenerii nostri europeni, ca Romania este hotarata sa isi foloseasca cu adevarat potentialul extraordinar pe care resursele naturale, resursele umane, pozitionarea noastra geostrategica il permite in ceea ce priveste energia. Prea multi ani in care interese marunte, management defectuos, interese politice ne-au adus in situatia in care acest urias potential energetic a fost irosit pentru Romania pentru o generatie sau doua", a afirmat si premierul Victor Ponta, prezent la eveniment.

Acesta a admis ca uneori se gandeste sa critice Petrom atunci cand se mareste pretul la carburanti, dar ca se opreste cand isi aduce aminte ca aceasta companie are cea mai mare contributie la buget si ca chiar multumeste Petrom, "cu riscul de a pierde niste voturi".

"Ca orice om politic sunt uneori inclinat sa critic Petrom cand se mareste pretul benzinei sau motorinei. E foarte simplu si pot sa obtin aplauze efemere, dar de fiecare data ma opresc cand imi aduc aminte ca Petrom inseamna cel mai mare contribuabil la bugetul Romaniei. (..) Atunci, cu riscul de a pierde niste voturi, vreau sa multumesc Petrom", a spus Victor Ponta, cu ocazia inaugurarii centralei electrice de la Brazi.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#inaugurare centrala Brazi Petrom, #Ponta centrala Brazi OMV, #capacitate centrala electrica Brazi , #stiri Petrom