Japonia se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce decizia a luat una din cele mai mari economii ale lumii

Luni, 07 Martie 2022, ora 23:27 7681 citiri
Japonia va elibera 7,5 milioane de barili de petrol din rezervele sale de urgență FOTO www.pexels.com

Una din cele mai mari economii ale lumii, Japonia, va elibera 7,5 milioane de barili de petrol din rezervele sale de urgență, ca parte a acțiunii concertate a membrilor Agenției Internaționale pentru Energie pentru a stabiliza piețele petroliere după invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat ministrul Industriei, Koichi Hagiuda, citat de publicația Japan Today.

Cu 60 de milioane de barili în total care urmează să fie eliberați în comun de cei 31 de membri AIE, Japonia ocupă locul al doilea ca pondere după Statele Unite, care vor elibera 30 de milioane de barili, a declarat Hagiuda într-o conferință de presă.

Acordul AIE încheiat marțea trecută este menit să împiedice atacul asupra Ucrainei de către Rusia, unul dintre principalii producători de petrol din lume și cel mai mare exportator de petrol, care ar provoca noi preocupări privind aprovizionarea.

Cele 7,5 milioane de barili care urmează să fie puse la dispoziție de către Japonia înseamnă aproximativ patru zile de consum intern, guvernul urmând să reducă rezervele obligatorii de petrol din sectorul privat la 66 de zile de la valoarea actuală de 70 de zile timp de o lună, potrivit ministrului Industriei.

„Vom continua să încurajăm națiunile producătoare de petrol să-și crească producția”, a spus Hagiuda.

Prețurile globale ale petrolului au crescut, stimulate și de o redresare rapidă a activităților economice după recesiunea pandemiei de coronavirus. Până acum, anunțul agenției cu sediul la Paris privind eliberarea rezervelor de petrol a avut un efect limitat în reducerea prețurilor.

Invazia Moscovei asupra fostei republici sovietice, lansată pe 24 februarie, a alimentat temerile că o aprovizionare globală instabilă cu energie ar putea pune economia mondială în pericol într-o etapă fragilă a redresării din pandemie.

AIE a anunțat că membrii săi dețin stocuri de urgență în valoare totală de 1,5 miliarde de barili. Retragerea coordonată este a patra din istoria agenției, care a fost creată în 1974, ultima având loc în 2011, pe fondul unei perturbări a aprovizionării cu petrol din Libia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News