Prețurile petrolului au crescut joi cu peste 2% după ce au apărut informații că Germania nu se mai opune embargoului asupra ţiţeiului rusesc

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 07:29
2630 citiri
Prețurile petrolului au crescut joi cu peste 2% după ce au apărut informații că Germania nu se mai opune embargoului asupra ţiţeiului rusesc
Piața globală este deja tensionată FOTO Pixabay

Preţurile petrolului au crescut joi, după informaţii conform cărora Germania nu se mai opune embargoului asupra petrolului rusesc, care ar putea limita şi mai mult livrările pe piaţa globală a ţiţeiului, deja tensionată, transmite Reuters.

Traderii au reacţionat la informaţiile din presă cu privire la comentariile de marţi ale ministrului german al Economiei, Robert Habeck, care a spus că cea mai mare economie a UE ar putea face faţă unui embargo al UE asupra importurilor de petrol rusesc şi că Germania speră să găsească modalităţi de a înlocui petrolul rusesc cu alte oferte.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,89 dolari, la 107,21 USD pe baril, până la ora 18:38 GMT (21:38 ora României).

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 2,61 dolari sau cu 2,6%, până la 104,63 dolari pe baril.

Germania se bazează în mare măsură pe importurile ruseşti de energie şi s-a opus unei interdicţii complete. Înainte de războiul din Ucraina, petrolul rusesc reprezenta aproximativ o treime din aprovizionarea Germaniei.

Acum o lună, Habeck a spus că ţara şi-a redus dependenţa de petrolul rusesc la 25% din importuri.

”Ca urmare a acestui fapt, petrolul din lumea liberă va fi mai scump, iar petrolul de după Cortina de Fier va scădea şi mai mult în valoare şi va fi redus mai mult”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.

Moscova a început să folosească exporturile de energie ca o armă în urma răspunsului Statelor Unite şi a aliaţilor la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria şi încearcă să împingă UE să adopte noul său sistem de plăţi pentru gaze, care implică deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plăţile în euro sau dolari ar fi convertite în ruble.

Producţia de petrol din Rusia ar putea scădea cu până la 17% în 2022, potrivit unui document al Ministerului Economiei, văzut de Reuters, în timp ce ţara se confruntă cu sancţiunile occidentale.

În ciuda acestui deficit aşteptat, grupul de producători OPEC+, care cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi conduşi de Rusia, este de aşteptat să-şi menţină ritmul modest de creştere a producţiei atunci când se va reuni pe 5 mai, au declarat surse pentru Reuters.

Dolarul american a crescut joi la cele mai înalte niveluri din ultimele două decenii, propulsat de slăbiciunea rivalilor săi principali, cum ar fi yenul şi euro.

Un dolar mai puternic are, de obicei, un efect negativ pentru preţurile petrolului, care sunt evaluate în dolari, deoarece îl face mai scump pentru deţinătorii de alte valute.

În China, Beijingul a închis unele spaţii publice şi a intensificat controalele pentru Covid-19 în zone, deoarece majoritatea celor 22 de milioane de locuitori ai oraşului trebuie să efectueze teste în masă, într-un efort de a evita o izolare asemănătoare Shanghaiului.

Cea mai recentă carantină a perturbat activitatea fabricillor şi lanţurile de aprovizionare, stârnind temeri cu privire la creşterea economică a ţării.

Dar cel mai mare rafinător de petrol din Asia, Sinopec, se aşteaptă ca cererea de produse petroliere rafinate din ţarăsă se redreseze în al doilea trimestru, pe măsură ce focarele de Covid-19 sunt treptat aduse sub control.

O încetinire a creşterii economice globale din cauza preţurilor mai mari la mărfuri şi o escaladare a conflictului Rusia-Ucraina ar putea exacerba şi mai mult temerile legate de cererea de petrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#petrol, #crestere pret petrol, #Germania , #petrol