UPDATE Anunțul șefei CE după discuția cu premierul ungar despre embargoul asupra petrolului rusesc: ”Va fi nevoie de mai multă muncă”

Marti, 10 Mai 2022, ora 00:11 4050 citiri
Pentru adoptarea noilor sancţiuni este necesară unanimitatea celor 27 de state membre FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

UPDATE 00:10 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni seară, 9 mai, că s-au înregistrat ”progrese” şi ”clarificări” după întâlnirea cu premierul ungar, Viktor Orban, unde au discutat despre securitatea energetică.

Întâlnirea dintre cei doi lideri, care a avut loc în timpul unei cine de lucru la mănăstirea carmelită din Budapesta,”a ajutat la clarificarea anumitor puncte legate de sancţiunile şi securitatea energetică” a Ungariei, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

”Am făcut progrese, dar va fi nevoie de mai multă muncă”, a adăugat ea, anunţând organizarea viitoare a unei videoconferinţe cu alţi ”actori din regiune” pentru ”întărirea cooperării regionale în infrastructura petrolieră”.

Știrea inițială

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, merge luni, 9 mai, în Ungaria, pentru a discuta cu premierul Viktor Orban despre ”securitatea aprovizionării cu energie a Europei”.

Anunțul a fost făcut de purtătorul său de cuvânt.

Vizita are loc în contextul în care Budapesta blochează un proiect de embargo asupra petrolului rusesc.

Dependentă de achiziţiile sale de petrol din Rusia, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanţii pentru aprovizionare, pentru a fi de acord cu al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

”Ungaria nu va fi de acord cu propunerea Comisiei de sancţiuni împotriva Rusiei pentru că pune o problemă şi nu oferă o soluţie”, a declarat şeful diplomaţiei maghiare, Peter Szijjarto, citat luni de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.

Propunerea Comisiei ar avea efect de ”bombă atomică pentru economia Ungariei şi ar distruge aprovizionarea noastră stabilă cu energie”, a explicat el.

Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea celor 27.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News