Zoe Petre: Unii romani imbraca straiele credinciosului doar de sarbatori

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 15:482122 citiri
Zoe Petre: Unii romani imbraca straiele credinciosului doar de sarbatori
Foto: informatia-zilei.ro

Istoricul Zoe Petre considera ca, in cazul sarbatorilor cruciale ale ortodoxiei, cum este Pastele, unii romani "imbraca straiele credinciosului" si se duc la Biserica doar ca activitate sociala.

"Nu stiu cat de serioase sunt toate sondajele care spun ca romanii reprezinta cel mai credincios si mai cucernic popor din Europa. In mediile ortodoxe, Invierea si Saptamana Patimilor sunt focarele fundamentale ale manifestarii religioase. Ce inseamnatate are asta, pentru credincios, in ansamblul vietii, este greu de spus", a comentat Zoe Petre pentru inpolitics.ro rezultatele recentului sondaj IRES in care se arata, printre altele, ca 81% dintre romani merg - sau pretind ca merg- regulat la biserica.

Sondaj: Romanii iubesc traditiile de Paste

Istoricul isi mai aminteste ca pe timpul comunistilor romanii nu aveau voie sa mearga la Slujba de Inviere. "Imi doream mult sa fac asta. Asa erau multi tineri. Nu stiu daca era vorba de pietate sau de atitudinea tinereasca de a nu accepta interdictiile", spune Zoe Petre.

In opinia sa, unii romani se duc la Biserica in timpul sarbatorilor sau nu doar ca un act social, nu ca act religios. In plus, "exista oameni care cred intr-o entitate supraumana, dar nu se duc la Biserica", motiv pentru care rezultatele sondajului respectiv nu sunt suficient de concludente, in opinia sa.