Tv Ziare.com Nu este o idee buna ca Romania sa devina republica parlamentara

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 18:45
2593 citiri
Tv Ziare.com Nu este o idee buna ca Romania sa devina republica parlamentara

O eventuala schimbare a Romaniei in republica parlamentara este o idee proasta in acest moment, avand in vedere ca romanii nu acorda o mare incredere Parlamentului, iar acestia ar astepta de la el tot ce asteapta in prezent de la presedinte, lucru care nu este posibil, a declarat miercuri, la televiziunea Ziare.com, Sorin Bocancea, presedintele Universitatii Petre Andrei din Iasi.

"Se vorbeste de posibilitatea transformarii intr-o republica parlamentara, nu vad in asta o idee buna. Aristotel spunea ca institutiile trebuie sa vina in intampinarea moravurilor unei societati. Atat timp cat constatam ca parlamentul este o institutie care nu se bucura de mare incredere la noi, cred ca ar fi o greseala trecerea la o republica parlamentara.

Un sistem functioneaza atat timp cat populatia are incredere in el. Pentru mult timp inca, oamenii il vor respecta pe presedinte, iar moravurile nu se schimba peste noapte impuse printr-o lege. Daca s-ar trece la republica parlamentara, populatia ar astepta de la Parlament ce asteapta zilnic de la presedinte si acesta nu ii va putea oferi", a spus presedintele universitatii Petre Andrei din Iasi.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Sorin Bocancea.

Sorin Bocancea este dezamagit ca in Romania o tema atat de serioasa, adica cea a revizuirii Constitutiei, este adesea acoperita de comportamente politicianiste. In plus, avertizeaza Bocancea, daca si de aceasta data, schimbarea va fi facuta doar ca sa raspunda unor anumite interese, nu va avea nicio valoare.

"Am asistat la cateva iesiri ale clasei politice pe marginea acestei teme. Ideea este ca schimbarea unei parti din Constitutie atrage alte schimbari si e pacat sa se organizeze referendum doar pentru o parte. Este nevoie de o revizuire pe ansamblul ei. Aceasta revizuire ar fi de dorit din partea tuturor, dar si a partidelor politice. Ultima revizuire nu a vizat anumite elemente, a fost facuta conjunctural, si acest pericol exista si acum. Nu avem nevoie de o revizuire a Constitutiei care sa vizeze doar daca il afecteaza sau nu pe Basescu, iar cei care vor urmari doar acest lucru vor cadea intr-o capcana", a mai precizat sursa citata.

Sorin Bocancea spune ca nu ar trebui sa se modifice sau scoata sintagma de "stat national" din Constitutia Romaniei, dar admite ca ar trebui sa existe o interpretare corecta a acesteia, pentru a nu se ajunge in situatii de conflict.

"Nu se poate scoate acest articol ca Romania e stat national, deoarece in UE avem state natiuni si asta este forma de organizare. In Romania si in toata Europa Centrala si de Sud-Est exista un nationalism de sorginte romantica. Natiunea trebuie inteleasa ca fiind proiectul unei comunitati si de ce isi propune sa faca aceasta. Daca s-ar declara stat multinational, poate ca nu ar fi mic pericolul de a avea in Romania o alta Iugoslavie", a completat acesta.

Al doilea tur al alegerilor pe sistem uninominal va face diferenta

Sorin Bocancea este de acord ca cei care s-au asteptat la o reforma brusca in urma introducerii sistemului de vot uninominal din prima runda de alegeri au fost dezamagiti, insa crede ca rezultatele se vor vedea la urmatoarele alegeri.

"Cine se astepta ca din primul tur al votului uninominal acest sistem sa faca minuni a fost dezamagit. In joc a intrat o elita politica crescuta de vechiul sistem de vot si rezultatele se vor vedea abia in urmatorul tur de scrutin. Atunci se vor putea scoate din competitie parlamentarii care nu si-au facut treaba. Nu peste noapte, nu printr-o reteta miraculoasa se rezolva problema clasei politice", considera Bocancea.

Presedintele universitatii Petre Andrei mai spune ca apreciaza ca UDMR isi alege cu mare grija reprezentantii, adica oameni profesionisti si bine pregatiti.

"UDMR trimite in fata persoane foarte bine pregatite si poate ca de la maghiari toate partidele ar trebui sa invete cu cine sa defileze", a declarat acesta.

Parlamentul bicameral este doar o traditie

Sorin Bocancea a mai spus ca Parlamentul Bicameral este doar o traditie si acesta s-ar justifica in tara noastra doar daca Romania ar fi impartita in regiuni, iar acestea ar functiona cu adevarat.

"Cei care sustin ideea parlamentului bicameral fac trimitere la o traditie, insa acest argument al traditiei nu tine in acest caz. Parlamentul bicameral este strans legat de sistemul administrativ pe care il propune Romania. Acum avem opt regiuni, dar doar la nivel formal, nu functioneaza. Daca se ramane pe sistemul judete, parlamentul bicameral nu isi are rostul, iar cel actual este hilar. Nu putem concepe un sistem bicameral daca el nu se justifica si daca nu este sustinut de un anumit tip de sistem administrativ", a mai spus acesta.

Manifestarile din Tinutul Secuiesc au fost politice

Sorin Bocancea crede ca manifestarile din Tinutul Secuiesc au fost doar urmarea unor calcule politice, respectiv reprezentantii UDMR sunt constienti ca Uniunea ar putea disparea ca formatiune politica odata cu noua lege electorala si incearca, disperati, sa isi pastreze un loc pe scena politica romaneasca.

"Manifestarile au fost pregatirea elitei politice pentru situatia in care UDMR nu va mai putea exista ca formatiune politica. Oamenii politici isi pregatesc scaunele pentru aceasta zona. Aceasta elita politica va trebui sa ocupe niste functii si acum vrea sa isi faca jocul intr-o zona unde are majoritatea, de aceea aceste manifestari sunt pur si simplu acte politice. Nu le condamn atat timp cat sunt niste acte politice, dar ma gandesc la riscurile pe care le comporta avand in vedere ca nici romanii nu au o educatie democratica care sa imbie la toleranta", a spus acesta.

Sorin Bocancea a mai declarat ca discutiile pe marginea modificarii Constitutiei trebuie sa fie mai aplicate si sa iasa din limitele in care au fost purtate la revizuirea precedenta.

"Nu se poate sa ai o tara normala daca ai o lege plina de contradictii. Politica este arta prin care iti urmaresti propriul interes reusind sa lasi o parte si interesului public, insa importanta este proportia in care jonglezi cu cele doua", a conchis presedintele universitatii iesene.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sorin Bocancea revizuire Constitutie, #Romania republica parlamentara , #stiri Petre Roman