Petre Roman redevine deputat, in urma deciziei Curtii de Apel si a votului colegilor

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 13:50
6733 citiri
Petre Roman redevine deputat, in urma deciziei Curtii de Apel si a votului colegilor
Foto: captura video Digi24

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in premiera, marti, un proiect de hotarare potrivit caruia Petre Roman isi reia mandatul de deputat, pierdut dupa ce a fost gasit incompatibil de ANI in urma cu doi ani. Ulterior, instanta i-a dat castig de cauza, dar decizia nu este definitiva.

Proiectul de Hotarare a fost adoptat cu 216 voturi "pentru" si o abtinere.

Chichite juridice

Petre Roman a fost gasit incompatibil de catre ANI in 2014. Agentia Nationala de Integritate anunta ca Petre Roman este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat in mandatul de deputat a avut si calitatea de persoana fizica autorizata la "Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata".

In aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, insa a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care instanta competenta sa judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucuresti. De aceea, in ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea. ANI a inceput in acel moment o lunga corespondenta cu Parlamentul, in care a cerut vacantarea postului de deputat detinut de Petre Roman, pe motiv ca decizia de incompatibilitate a ramas definitiva, nefiind atacata in termenul legal.

Intre timp, Petre Roman a continuat seria de sesizari si contestatii, insa, dupa lungi tergiversari - care au culminat cu sanctionarea contraventionala a deputatilor din Comisia juridica, in suma de 2.000 de lei pentru fiecare membru, avand in vedere neaplicarea unei decizii a instantei - Camera Deputatilor a votat, in februarie 2015, incetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.

Ulterior, fostul deputat PNL a castigat o prima batalie in fata Curtii de Apel, care i-a acceptat o sesizare si a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui de anulare a raportului ANI. Decizia nu este insa definitiva, urmatorul termen al procesului urmand sa aiba loc in luna octombrie, dar este executorie.

Dupa decizia Curtii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputatilor, iar liderii forului au decis sa puna pe ordinea de zi a plenului de marti punctul de vedere, astfel incat, daca votul plenului urma sa fie favorabil, Petre Roman sa isi poata relua mandatul de deputat.

Citeste mai multe despre decizia CAB in urma careia Petre Roman va incasa 90.000 de lei.

Se cere tragerea la raspundere a ANI

In timpul dezbaterilor, liderul deputatilor UDMR, Mate Andras, a precizat ca, la momentul dezbaterii acestui subiect in Comisia Juridica, deputatii juristi "au subliniat ca nu se impune vacantarea acestui post".

"Unii colegi din comisie au fost amendati de catre Agentia Nationala de Integritate pentru aceasta opinie cu 2.000 de lei fiecare, procese care s-au finalizat cu decizii definitive si castigate de colegi. Atunci cand am dezbatut proiectul privind vacantarea acelui loc de deputat, am iesit si am spus ca grupul UDMR nu sustine acest proiect, toti ceilalti prezenti, inclusiv de la PNL, din grupul in care a fost Petre Roman, au sustinut.

Astazi ajungem la acea opinie pe care noi am sustinut-o si atunci s-a impus vacantarea acestui loc de deputat, iar astazi daca vom vota inseamna ca vom avea si consecinte juridice si vom avea si consecinte materiale, pentru ca domnul Petre Roman nu a beneficiat de indemnizatia de deputat. Se pune intrebarea cine se face vinovat", a spus Mate Andras, de la tribuna Parlamentului.

El a mai spus ca Parchetul ar trebui sa se sesizeze in acest caz, intrucat ar fi vorba de abuz in serviciu.

"Este vorba despre infractiunea de abuz in serviciu asa cum prevede noul Cod Penal. Parchetul trebuie sa se sesizeze automant si sa verifice aceste aspecte, ceea ce cred ca se va intampla daca suntem intr-un stat de drept", a mai spus Mate Andras.

ANI acuza Camera Deputatiloer de abuz: Decizia este nelegala

La scurt timp de la aflarea rezultatelor votului, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a reactionat, subliniind faptul ca hotararea Camerei Deputatilor "este abuziva".

ANI considera ca starea de incompatibilitate a lui Petre Roman "a ramas definitiva o data cu respingerea ca neintemeiata, de catre Tribunalul Bucuresti", se arata intr-un comunicat remis presei de ANI.

"Mai mult decat atat, decizia de astazi a deputatilor este una nelegala, intrucat, desi contestatia acestuia depusa la noua luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisa de Curtea de Apel Bucuresti, contrar practicii judiciare existente, Agentia a atacat cu recurs aceasta sentinta. A actiona in baza unei hotarari judecatoresti nedefinitive creeaza un precedent periculos", se mai arata in comunicatul citat.

ANI reaminteste ca a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva deciziei CAB inca de la data de 23 mai 2016, primul termen fiind fixat in octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Petre Roman reia mandat deputat , #stiri Petre Roman