Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:38 8251 citiri
Foto: Arhiva Facebook/ Petre Roman

Fostul premier Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei. Nici Teodor Brates, fost redactor-sef al TVR, nu va fi urmarit penal in acest caz.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea procurorului general, Bogdan Licu, de deschidere a dosarului Revolutiei pe numele celor doi pentru acuzatia de infractiuni contra umanitatii.

"Mentine solutiile de clasare dispuse la punctul 2 al Rechizitoriului 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie fata de Roman Petre (fost membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si prim-ministru al Guvernului Romaniei) si Teodor Brates (fost redactor-sef la Televiziunea Romana) cu privire la infractiunile contra umanitatii (...) din Codul penal, precum si solutia de clasare cu privire la infractiunile de omor, prevazuta de art. 188 din Codul penal, omor calificat, prevazuta de art. 189 lit. a) si f) din Codul penal, genocid, prevazuta de art. 438 alin. 1 lit. a) si b) si alin. 2 din Codul penal, infractiuni contra operatiunilor umanitare si emblemelor, prevazuta de art. 442 alin. 1 lit. b) din Codul penal si utilizarea de metode interzise in operatiunile de lupta, prevazuta de art. 443 alin. 1 lit. b) si c) din Codul penal si art. 445 din Codul penal. Definitiva", se arata in minuta deciziei, citatata de Agerpres.

Intr-o interventie pentru Antena 3, Petre Roman a sustinut ca argumentele pe care le-a adus procurorul general pentru redeschiderea dosarului sunt revoltatoare.

"In cererea respectiva aparea un element complet fals si absurd. Se vorbea ca la vremea in care s-au produs evenimentele, as fi fost prim-ministru, eu am devenit premier in 27 decembrie.

Dincolo de faptul ca aceasta decizie a ICCJ ma bucura, azi am avut ocazia sa vad cererea formulata de Bogdan Licu. Am fost extrem de surprins si revoltat de ceea ce am vazut acolo. El aduce printre argumente un lucru de neimaginat sau de imaginat in vremurile stalinismului. Doar pentru ca eram fiul parintilor mei era un argument impotriva mea.

Am fost pur si simplu surprins si revoltat. E o atitudine care nu are ce cauta in interiorul Justitiei. Il descalifica pe Licu in orice fel de relatie cu Justitia si ma gandesc ca asa trebuie omul sa puna lucrurile in context", a declarat acesta.

Amintim ca procurorul general interimar Bogdan Licu a infirmat, in luna octombrie, solutia de clasare dispusa in luna aprilie de procurorii militari fata de Petre Roman in dosarul Revolutiei, cerand instantei redeschiderea urmaririi penale pe numele fostului premier pentru infractiuni contra umanitatii.

Astfel, el a cerut Inaltei Curti sa redeschida o parte din ancheta din dosarul "Revolutia romana din decembrie 1989".

Procurorul general a examinat din oficiu solutiile de clasare dispuse in acest dosar, care au fost date atunci cand rechizitoriul a fost trimis in judecata. Au fost trimise in judecata doar trei persoane: fostul presedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu si Iosif Rus, fost sef al Aviatiei militare, toti fiind acuzati pentru infractiuni contra umanitatii. Prin rechizitoriu, mai multe acuzatii au fost clasate.

Intr-un comunicat al Parchetului General se arata ca "in cauza nu s-au efectuat actele de urmarire penala care sa stabileasca corect situatia de fapt cu privire la evenimentele ce fac obiectul dosarului intitulat generic Revolutia romana din decembrie 1989."

Detalii aici - Dosarul Revolutiei: Procurorul general redeschide o parte din ancheta care-i vizeaza pe Petre Roman si Teodor Brates

Iata si reactia lui Petre Roman de atunci - Petre Roman acuza ca decizia privind Dosarul Revolutiei e politica: Se bazeaza pe un fals grosolan

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News