Petre Roman implineste 64 de ani

Joi, 22 Iulie 2010, ora 11:18
3305 citiri
Petre Roman implineste 64 de ani
Foto: Arhiva

Petre Roman s-a nascut la 22 iulie 1946, in Bucuresti. Tatal sau a fost Valter Roman, un lider comunist roman. Mama sa, Hortensa Vallejo, activista comunista, a fost originara dintr-o familie catolica spaniola.

Urmeaza gimnaziul si liceul "dr. Petru Groza", actualmente liceul de Informatica din Bucuresti. Este admis in 1963 la Facultatea de Energetica a Politehnicii din Bucuresti, pe care o absolva in 1968 ca sef de promotie la sectia Centrale Hidroelectrice.

In 1970, reuseste la concursul pentru obtinerea unei burse de studii de doctorat, in Franta, la Universitatea "Paul Sabatier" din Toulouse. Pana la Revolutia din Decembrie 1989 Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitara si ca specialist in fizica fluidelor si poluarea mediului. In 1968 devine asistent la Facultatea de Energetica de la Institutul Politehnic Bucuresti iar in 1976 obtine titlul de sef de lucrari, apoi conferentiar.

In 1985 i se incredinteaza conducerea Catedrei de Hidraulica si Masini Hidraulice de la Facultatea de Energetica. Din 1990 este profesor universitar iar in aprilie 2000 primeste titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice din Chisinau, Republica Moldova. Este membru al Asociatiei Internationale de Cercetari Hidraulice (IAHR).

Cariera politica

Petre Roman a participat direct, impreuna cu tinerii revolutionari, la baricada din centrul Bucurestiului in zilele de 21 si 22 decembrie. In 22 decembrie 1989 Petre Roman pronunta, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declaratie contra dictaturii comuniste. Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale (CPFSN) constituit pentru coordonarea procesului revolutionar si instaurarea democratiei.

A fost prim-ministru al Romaniei intre 1989 si 1991. In 27 decembrie 1989 CFSN il numeste Prim Ministru al Guvernului Provizoriu iar apoi, dupa alegerile din mai 1990, este desemnat de presedintele Ion Iliescu si votat de Parlament ca Prim Ministru al Romaniei, functie pe care o detine pana in octombrie 1991. La 29 iunie 1990, Petre Roman este ales prim-ministru de catre primul Parlament liber ales al Romaniei post-comuniste iar programul de guvernare a fost aprobat fara niciun vot impotriva. Petre Roman a fost inlaturat de la guvernare dupa mineriada din septembrie 1991.

In 1996, Petre Roman candideaza pentru prima data la presedintia Romaniei (candidat al USD). La scrutinul din 3 noiembrie 1996 Petre Roman obtine 20,53% din voturi, clasandu-se pe pozitia a treia intre candidatii la presedintie. In urma alegerilor din noiembrie 1996, Petre Roman este ales senator din partea USD si presedinte al Senatului. In 25 august 2000, la Conventia extraordinara a PD este desemnat candidat al partidului la alegerile prezidentiale. In noiembrie 2000 Petre Roman candideaza pentru a doua oara la functia suprema in stat, fara sa castige. Incepand cu septembrie 2008 Petre Roman este Inalt Reprezentant al Guvernului pentru romanii din strainatate.

A fost casatorit timp de 20 de ani cu Mioara Iulia Roman de care s-a despartit in 2007 si cu ea are doua fete: Catinca si Oana. In 2009 s-a casatorit cu o cantareata de manele, Silvia Chifiriuc, care este cu 26 de ani mai tanara decat el. Impreuna au un baiat, Petrus.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Petre Roman zi nastere, #Petre Roman biografie , #stiri Petre Roman
Comentarii