Petre Roman contesta decizia ANI: In cazul meu nici nu ar fi trebui sa faca obiectul discutiei

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 20:332555 citiri
Petre Roman contesta decizia ANI: In cazul meu nici nu ar fi trebui sa faca obiectul discutiei

Deputatul PNL Petre Roman a declarat ca va contesta decizia ANI emisa in cazul sau privind o posibila incompatibilitate, precizand ca inspectorii de integritate nici nu ar fi trebuit sa ia in discutie speta legata de faptul ca a desfasurat activitate pe PFA.

"Decizia este contestabila din ambele puncte de vedere, si legal si functional. Legal pentru ca in Codul civil adoptat in 2011 nu mai face referire la calitatea de comerciant, aceea care se refera si la persoana fizica autorizata - deci nu mai exista aceasta incadrare juridica.

Asta e pe fond, formal, e foarte grav, dar in afara de asta, pe partea functionala, e foarte rau ca Agentia Nationala de Integritate al carui rol il consider in continuare foarte important, mai ales ca am fost promotor al acestei agentii cand eram in comisia juridica a Senatului, prin 2003-2004, chiar am contribuit cu ceva la textul legii privind organizarea si functionarea ANI. Ea trebuie sa stabileasca in esenta daca un demnitar, un deputat, un senator, in exercitarea mandatului sau a avut o lipsa de integritate vizavi de o calitate comerciala care i-a adus un profit. Or, cel putin in cazul meu, pe PFA-ul pe care il detineam nu am avut niciun fel de operatiuni cu venit de cu vreo doi ani inainte de participa in alegeri, si dupa aceea, nici atat", a declarat Roman.

Deputatul PNL a precizat ca din perspectiva scopului pentru care functioneaza ANI nici nu ar fi trebuit luat in discutie cazul sau.

"Prin asta nu vreau sa spun ca institutia in sine se dovedeste inutila, sau nu-si are rostul. Eu cred in continuare ca a fost si ramane o institutie importanta, numai ca ea trebuie chiar sa-si faca datoria, respectiv sa constate care sunt cazurile de ruptura integritate a demnitarului", a mai spus Roman.

Inca 32 de parlamentari acuzati de incompatibilitate: Petre Roman si Sorin Iliesiu, printre ei

El a mentionat ca va ataca in instanta raportul ANI emis in cazul sau.

De asemenea, si deputatul PNL Ioan Viorel Teodorescu a declarat ca va contesta raportul ANI, mentionand ca inspectorii de integritate nu au dreptate, dar fara sa faca alte precizari.

ANI a anuntat, miercuri, ca a constatat ca 22 de deputati si 10 senatori au fost in incompatibilitate pentru ca au detinut si alte functii, iar unii dintre acestia sunt suspectati si de fals in declaratiile de interese, in aceste cazuri fiind sesizat Parchetul.

Potrivit ANI, Petre Roman se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat detine, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.