Oamenii de afaceri cehi deplang starea infrastructurii si sistemul fiscal din Romania

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 18:181805 citiri
Oamenii de afaceri cehi deplang starea infrastructurii si sistemul fiscal din Romania

Investitorii cehi sunt nemultumiti de sistemul de impozitare din Romania, dar si de starea precara a infrastructurii rutiere, a precizat Petr Dokladal, ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti.

Potrivit acestuia, reprezentantii comunitatii oamenilor de afaceri i s-au plans ca sistemul de impozitare din Romania este "foarte complicat".

"Dupa parerea mea, sistemele de impozitare ceh si roman sunt printre cele mai complicate din Uniunea Europeana. Pentru multi investitori, impozitul unic de 16 la suta constituie o atractie. Este interesant si faptul ca se pot inregistra firme usor in Romania. Dar, lucrul de care se plang in continuare firmele cehe sunt taxele mari pentru forta de lucru, in ceea ce priveste asigurarile sociale, dar si alte asigurari", a declarat Petr Dokladal, citat de NewsIn.

Excelenta Sa a completat ca, din cauza infrastructurii rutiere "proaste", unii investitori din Cehia au renuntat sa investeasca in zonele de sud si est, limitandu-se la vestul Romaniei.

"Deoarece infrastructura este atat de complicata, multi investitori cehi din domeniul agriculturii sunt interesati doar de partea vestica a tarii. Avem un investitor care a inceput o afacere in apropiere de Oradea, cu toate ca, initial, a ales un spatiu in apropierea Deltei Dunarii. Avem cunostinta de investitori interesati de productia de lapte, carne de pasare si oua, care, din cauza infrastructurii in stare proasta se orienteaza numai asupra regiunii in care pot patrunde cat mai usor sau cat mai repede", a completat ambasadorul Cehiei la Bucuresti.

Petr Dokladal a sustinut ca se incearca atragerea investitorilor cehi in regiunile in care sunt localitati cu populatie preponderant de origine ceha.

"Un exemplu este Caras Severin, unde acum zece ani erau in jur de 9-10.000 de cehi, iar la ora actuala numarul lor este intre 3 si 4.000. Multi dintre ei pleaca in alte tari sau in Republica Ceha. Am incercat sa atragem investitori acolo, deoarece forta de munca este puternica, are in plus au avantajul cunoasterii limbii cehe, dar, din cauza infrastructurii proaste, lumea ajunge cu greu acolo", a afirmat Petr Dokladal.

Comentarii
traieniel
rank 1
ööööööööö