Cati bani datoreaza fostii demnitari RAAPPS-ului pentru locuintele de lux?

Sambata, 06 August 2011, ora 20:004027 citiri
Cati bani datoreaza fostii demnitari RAAPPS-ului pentru locuintele de lux?
Foto: Adevarul

Fostii demnitari si familiile acestora, care au ramas in imobilele luxoase puse la dispozitie cand aveau diverse functii, datoreaza statul, in prezent, aproape 20 de milioane de euro, deoarece au refuzat sa plateasca chiriile si au reusit sa scape de evacuari.

Un exemplu este si familia Roman. Cei trei membri, Mioara, Catinca si Petre, trebuie sa plateasca Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) chirii si penalitati in valoare de aproape 500.000 de euro, relateaza Adevarul.

Potrivit autoritatilor, cei trei nu au mai platit datoriile din martie 2008, in momentul cand chiria a fost marita prin lege. Fostul premier Petre Roman trebuie sa plateasca doar pana la data la care a divortat si a facut partajul de Mioara Roman, perioada martie 2008 - aprilie 2009, suma ridicandu-se la 75.070 de euro.

De altfel, RAAPPS a dat in judecata familia fostului prim-ministru in martie 2009, cazul judecandu-se inca. Autoritatile incearca sa o evacueze pe Mioara Roman din vila luxoasa in care a continuat sa locuiasca, punand sechestru si pe o vila din Sinaia care ii apartine.

Alaturi de fiica sa din prima casatorie, Catinca, Mioara Roman acuza in instanta ca angajatii RAAPPS nu au respectat procedura de majorare a chiriei, iar cuantumul lunar de 5.955 de euro depaseste nivelul legal maxim admis, care nu poate fi mai mare de 15 la suta din venitul net lunar pe familie.

Mai multi fosti demnitari, inclusiv din perioada cumunista, au dat in judecata RAAPPS pentru a putea ramane in locuintele de protocol ale statului. Printre acestia se numara Elena Ceausescu, sotia general-locotenentului Ilie Ceausescu, fratele dictatorului Nicolae Ceausescu, Gelu Voican-Voiculescu, fost viceprim-ministru in guvernul condus de Petre Roman, Oliviu Gherman, fost presedinte al Senatului in perioada 1992 - 1996, Mihai Bujor Sion, fostul sef al Cancelariei Prezidentiale din anii 1990, si Tanase Joita, fost procuror general al Romaniei intre 2001 - 2003.