Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Petre Daea > ministrul Agriculturii
A   A   A

Legea pentru impuscarea cormoranilor, ceruta de Daea, a trecut de Senat

Legea pentru impuscarea cormoranilor, ceruta de Daea, a trecut de Senat
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro
Senatorii au adoptat, luni, proiectul legislativ care prevede vanarea cormoranului mare in Romania, pentru a se crea un echilibru stabil intre populatiile acestor pasari si sectorul pescaresc.

Proiectul, initiat de parlamentari PSD, un deputat PMP si unul de la ALDE, a fost adoptat cu 60 de voturi "pentru" si 21 "impotriva" si are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum si completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata prin Legea nr. 49/2011.

"Modificarile propuse vizeaza permiterea vanarii cormoranului mare in Romania, in scopul crearii unui echilibru stabil intre populatiile de cormorani mari aflate pe teritoriul sau si sectorul pescaresc, astfel incat sa se poata asigura protectia unei populatii de cormoran mare, in deplin cu resursele acvatice vii si sustenabilitatea activitatilor productive din acvacultura romaneasca", se arata in raportul de admitere a proiectului, dat de comisia de specialitate din Senat.
Potrivit expunerii de motive, Directiva CE nr. 409/1979 privind conservarea pasarilor salbatice, urmata de Directiva CE nr. 147/2009 privind conservarea pasarilor salbatice, a condus la o exagerata crestere a populatiilor de cormorani in Romania, care au invadat zone din afara ariilor de crestere traditionale (Delta Dunarii si cursul Dunarii), ajungand in regiuni unde nu erau intalnite anterior.

"Romania importa 80.000 tone de peste pentru asigurarea cererii din piata. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridica la aproximativ 20.000 tone de peste/an, in timp ce productia din acvacultura inregistrata in ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peste/an", conform proiectului de act normativ.
In document se mentioneaza ca populatia de cormoran mare din Romania "a depasit cu mult valorile prevazute de directiva europeana in domeniu. Cormoranii sunt pasari care se hranesc exclusiv cu peste si produc daune considerabile fermelor de acvacultura, pescariilor si apelor in general, ei neavand niciun dusman natural.

Desi in tara noastra au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea productiei din piscicultura impotriva cormoranilor - plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvente, lase, sperietori de ciori etc. -, aceste pasari, deosebit de inteligente, se obisnuiesc cu ele, se adapteaza si nu se mai sperie, astfel ca aceste metode au devenit ineficiente".

Senatul este prima Camera sesizata.
"Daea, nu fi trist!" Impuscarea cormoranilor a trecut pe repede-inainte de comisiile din Senat

Despre cormorani si impactul asupra pisciculturii a vorbit, intr-o maniera inedita, si fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, care a afirmat in Parlamentul European ca in Romania cormoranii fac baie in piscine, referindu-se la numarul mare al acestora.

Daea vrea derogare pentru reducerea efectivelor de cormorani: Avem peste 100.000 de exemplare, dar reglam lucrurile
Facebook ShareTweet
 Luni, 02 Decembrie 2019, ora 20:05

 Articol citit de 1935 ori

Citeste si: