Domnule Daea, voi ati scumpit oul!

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:45
19404 citiri

Mi-a sarit in ochi recent una dintre declaratiile domnului Daea, aceea in care ne anunta la modul cel mai serios ca asteapta explicatii de la Consiliul Concurentei pentru a vedea de ce s-au scumpit anumite alimente, in special carnea si ouale.

Orice persoana care intelege cat de cat cum functioneaza economia intelege si ca scumpirea alimentelor a fost cauzata si de cresterea preturilor la energie si, mai ales, la benzina si motorina, ca urmare a masurilor fiscale luate de actuala administratie.

De exemplu, benzina si motorina s-au scumpit cu aproape un leu pe litru in mai putin de 3 luni, ca urmare a deciziei de a impune celebra supra-acciza.

In mod natural, aceste cresteri au dus la cresterea preturilor de productie, la cresterea costurilor de munca si la cresterea pretului la transport.

Domnul Daea nu este singura persoana din acest guvern care nu intelege cum functioneaza piata libera si care viseaza inca la mercurialul ceausist. Dupa cum ne amintim, chiar premierul Tudose ne asigura la 1 septembrie ca pretul la benzina si la motorina nu va creste, in ciuda faptului ca el creste fiscalitatea, deoarece "vorbeste" el cu benzinarii.

Este absolut halucinant faptul ca exista oameni care considera ca poti taxa, supra-taxa si ultra-taxa un produs fara ca pretul lui sa creasca direct proportional cu nivelul fiscalitatii.

Citeste si acuzatiile aduse de producatori marilor lanturi de magazine, care ar fi majorat artificial preturile, desi la poarta fermei acestea au ramas la fel sau chiar au scazut.

Acesti oameni nu numai ca exista, dar ei mai sunt responsabili si de noul Cod fiscal, un document care afecteaza si mai mult companiile care activeaza pe piata romaneasca, dar in primul rand capitalul romanesc si stabilitatea macro-economica pe termen mediu si lung.

In primul rand, cresterea fiscalitatii face si mai dificila viata unui antreprenor in Romania. Iar acest lucru este realizat fix de aceiasi oameni care se plang zi de zi ca nu suntem decat o colonie care consuma produse occidentale si ca suntem considerati o piata de desfacere.

Pai, mai, oameni buni, daca suntem o piata de desfacere, de ce nu incurajam companiile care activeaza aici? De ce nu cream un mediu favorabil investitiilor, inovarii si dezvoltarii?

Ba mai mult, actuala politica de consum pe deficit (ei spun ca se incadreaza in 3%, insa economistii atentioneaza ca nu) face nu doar sa consumam produse din export, dar le mai si consumam pe datorie.

O masura care va afecta enorm micii antreprenori este impozitul obligatoriu de 1% din cifra pe afaceri. Pentru unele zone, asa cum sunt firmele de consultanta sau firmele de avocatura, masura este una foarte buna. Pentru micile intreprinderi care au o marja foarte mica de profit, masura este devastatoare.

Aceste mici companii se afla in special in comunitatile mai putin dezvoltate din punct de vedere economic. Intr-un oras cu 50.000-100.000 de locuitori probabil ca vom gasi undeva la 10-20 de astfel de mici firme care incearca sa se dezvolte.

Practic, prin aceasta masura, Guvernul taie aripirile dezvoltarii comunitatilor mai putin dezvoltate. Un exemplu clasic de companie care se incadreaza aici este o mica ferma de pasari, ce are un rulaj mediu ce ii permite sa functioneaze cu preturi mici si marje mici. Deja, aceasta firma, domnule Daea, trebuie sa creasca pretul, pentru ca altfel isi inchide portile si ajungem sa cumparam oua de la bulgari.

O alta masura dezastruoasa este aceea ca achizitiile si investitiile nu se mai amortizeaza. De exemplu, daca maine o companie occidentala doreste sa investeasca in Romania si sa construiasca o uzina de la zero, va cheltui cel putin cateva zeci de milioane de dolari. Drept multumire, statul roman vrea sa fiscalizeze acea investitie, care nu doar ca nu i-a adus investitorului niciun profit, ba chiar el deja a virat catre bugetul de stat, direct si indirect, cateva milioane de euro - materiale, muncitori, taxe, impozite, s.cl.

In cazul acesta, sa nu ne miram daca investitiile vor fi in 2018 la minimul ultimului deceniu.

Cresterea fiscalitatii pentru companiile care produc cu adevarat ceva ii va obliga pe acesti antreprenori sa-si mute rezidenta fiscala in alte tari europene, de la Bulgaria la Germania si de la Ungaria la Polonia.

Peste tot sunt tratati cu mai mult respect si peste tot se bucura de mai multa predictibilitate.

O problema reala este ca noul Cod Fiscal distruge pe termen lung orice incercare de a construi in Romania o clasa de mijloc puternica, sanatoasa, activa si independenta financiar total.

Cresterea salariului minim fara nicio logica economica si fara nicio legatura cu productia si competitivitatea a facut ca astazi acesta sa reprezinte 80% din salariul mediu pe economie. Or, asta arata mai degraba o egalizare in jos.

Iar aceasta va fi situatia pe o perioada lunga de timp, caci companiile nu vor investi in retehnologizare, iar in tot acest timp sistemul de educatie va livra muncitori din ce in ce mai necalificati, deci cu pretentii salariale minime.

Spuneam mai sus ca economistii nu cred ca Guvernul va incheia anul in tinta de deficit de 3%. Daca o vor face, insa, acest lucru se datoreaza faptului ca ambele rectificari bugetare din acest an au luat bani de la investitii, pentru a-i duce in cresterile de salarii.

In 2018 vor face cu siguranta acelasi lucru. Deja vedem ca in Romania nu se mai construieste si nu se mai consolideaza aproape nimic. Nu s-a demarat constructia niciunuia dintre cele opt spitale regionale, tavanele continua sa cada peste copiii aflati la cursuri, iar autostrazile sunt in continuare acolo unde erau si pana acum - pe hartie.

Toate acestea anunta insa mai degraba haosul si colapsul cu care ne vom confrunta in viitorul foarte apropiat.

Deja, primele efecte se vad: avem cea mai mare inflatie din ultimii ani, cel mai ridicat nivel al cursului leu/euro din istorie, cea mai mare crestere a indicatorilor bancari care urca ratele in lei pana la limita suportabilitatii, dar si cea mai grava criza alimentara - intr-un an cu productii agricole excelente.

Minciunile PSD

Oamenii simpli resimt toate acestea si dincolo de propaganda realizeaza ca drumul nu este cel corect.

In ciuda mesajelor transmise de propaganda guvernamentala, romanii incep sa contabilizeze minciunile actualei administratii din domeniul fiscal. Si parca sunt deja prea multe, desi nu au trecut decat 10 luni de guvernare.

In primul rand, PSD anunta la inceputul anului ca a eliminat CASS pentru alte venituri decat cele salariale. In schimb, masura se reintroduce de la 1 ianuarie 2018, ba chiar se va plati anticipat!

La 1 ianuarie 2017 a fost scoasa supracciza pe benzina si motorina, dar au reintrodus-o inapoi de la 15 septembrie.

S-au laudat ca elimina taxa de mediu, insa o reintroduc inapoi sub alta forma si cu alta denumire.

Au promis ca de la 1 ianuarie nu se impoziteaza niciun venit sub 2.000 de lei, in schimb impoziteaza contractele part-time ca si contracte full-time.

Si mai avem. Ei bine, toata aceasta crestere a fiscalitatii se vede astazi in preturi. Asa ca, domnule Daea, nu mai asteptati raspuns de la Consiliul Concurentei. E foarte simplu. Voi ati scumpit oul!

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#scumpiri alimente Romania, #scumpiri preturi, #Petre Daea scumpire oua carne , #ministrul Agriculturii