Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 22:41
8752 citiri
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a promovat oaia ca brand de țară FOTO Facebook / Petre Daea

Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea a mai fost ministru al Agriculturii în era Dragnea.

Potrivit unor surse politice, numele lui Petre Daea a venit ca o soluție de compromis după ce inițial numirea de ministru ar fi trebuit să revină organizației PSD Olt, controlată de către Paul Stănescu. Aceasta l-a propus inițial pe Chesnoiu, iar după demisi acestuia l-au promovat pe Florin Ionuț Barbu.

De cealaltă parte, tabăra lui Marcel Ciolacu și l-a dorit pe Daniel Butănoiu. În cele din urmă cele două tabere au bătut palma și l-au propus în această funcție pe Petre Daea, cel care a mai ocupat acest portofoliu în timpul erei Dragnea.

Daea este membru PSD de peste 15 ani și a mai condus portofoliul Agriculturii încă din guvernul lui Adrian Năstase, în 2004. A ajuns din nou în această funcție în 2017 și a rezistat guvernelor Grindeanu, Tudose și Dăncilă, fiind susținut puternic de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Înainte de PSD, Daea a fost timp de 19 ani (între 1970 și 1989) membru al Partidului Comunist Român.

"Am intrat (nr. în PCR) din convingere, când eram student. Se întâmpla în 1970”, afirma Daea într-un interviu din 2017.

De profesie inginer agonom, Petre Daea a absolvit Facultatea de Agronomie din Timișoara în anul 1973, iar apoi și-a luat doctoratul în agronomie. Înainte dea asta, social-democtaul a fost inginer stagiar, șef de fermă iar apoi inginer la CAP Sisești din județul Mehedinți. Ulterior a devenit direcotul Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară (DGAIA) și șeful adjunct al secției pentru probleme de agricultură la Consiliul Județean Mehedinți.

În PSD, Daea a prins trei mandate de parlamentar între 2004 - 2016. La alegerile din 2020 acesta nu a prins un loc eligibil, însă a fost recompensat de partid fiind numit membru al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Structura se află în subordinea ministrului Finanțelor, actualmente Adrian Câciu (PSD). Pentru funcția din FNGCIMM, Daea a primit o indemnizație brută de aproximativ 12.000 de lei pe lună.

„Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie”

În ultimul mandat ca ministru, Daea s-a remarcat adesea prin declarații ilare care au provocat deliciul internauților. De exemplu, pe 30 mai 2017 Daea pleda pentru folosirea oii ca brand de țară.

„Oaia este o statuie vie; Lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie”

Daea s-a remarcat inclusiv în Parlamentul European, acolo unde a vorbit despre problema corboranilor.

„Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Vă mulţumesc pentru întrebări! Bravo!“, a spus, printre altele, Daea.

Alte „vorbe de duh” ale lui Daea:

"Au stat în solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, îmbrăcându-se suplimentar, îmbrăcându-se cu haine mai groase pe ei, cu mâinile. Legumele nu se fac decât în genunchi".

"Sunt un om mai mult în cizme decât în pantofi".

"Nu dau respectul, îl port".

"Eu nu sunt producător de vorbe, eu sunt producător de fapte".

"O să mergeți cu mine când vreți ca să vă arăt în intimitatea cunoașterii cum se poate determina o producție de grâu văzând doar frunzele. Eu știu unde se caută spicul”.

Efectele plafonării prețurilor alimentelor de bază: ”Inflația este la jumătate, nu a existat penurie”
Efectele plafonării prețurilor alimentelor de bază: ”Inflația este la jumătate, nu a existat penurie”
Stabilirea unor plafoane pentru adaosurile la produsele alimentare, măsură introdusă la inițiativa PSD în 2023, a dus la stabilizarea prețurilor, în condițiile în care și inflația a...
CTP pune presiune pe Marcel Ciolacu: ”Ce spune eroul Revoluției de la Buzău?”
CTP pune presiune pe Marcel Ciolacu: ”Ce spune eroul Revoluției de la Buzău?”
Printr-o postare pe Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a subliniat lipsa de reacție a premierului Marcel Ciolacu în legătură cu câteva declarații ale unor colegi de partid din PSD....
#Petre Daea, #ministrula griculturii, #PSD, #ministru psd, #marcel ciolacu, #oaia daea , #stiri Petre Daea
Comentarii