Ministrul ungar de Externe, despre declarațiile șefului diplomației europene în legătură cu sfârșitul războiului: „Este multă ipocrizie aici”

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 14:36 1828 citiri
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto FOTO Facebook/ Peter Szijjarto

Guvernul ungar a calificat marţi, 15 noiembrie, drept "ipocrite" declaraţiile făcute în urmă cu o zi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit căruia Uniunea Europeană nu a crezut niciodată că sancţiunile în sine ar putea pune capăt războiului în Ucraina.

"Este multă ipocrizie aici", a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în faţa presei când a fost întrebat despre declaraţiile lui Borrell.

Szijjarto a explicat că la reuniunea de luni a miniştrilor de externe ai UE "unii (politicieni) au pus sub semnul întrebării că scopul sancţiunilor a fost acela de a pune capăt războiului din Ucraina".

"În acest caz, la ce să ne aşteptăm? Dacă sancţiunile nu au legătură cu sfârşitul războiului, atunci de ce o facem?", s-a întrebat retoric ministrul ungar, oponent al sancţiunilor comunitare împotriva Rusiei pentru invazia în Ucraina.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe a declarat luni, după reuniunea ministerială, că sancţiunile slăbesc economia rusă, adăugând că UE nu a crezut niciodată că ele vor pune capăt războiului.

"Sancţiunile slăbesc economia rusă. Ele slăbesc capacitatea ruşilor de a cumpăra şi moderniza tehnologia. Noi nu ne aşteptăm sub nicio formă ca sancţiunile în sine să pună capăt războiului, dar ele slăbesc desigur capacitatea armatei ruse de a-şi reînnoi fiecare echipament", a explicat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a atras atenţia de asemenea asupra pierderilor enorme suferite de Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina.

Marţi, Szijjarto a apreciat că efectele sancţiunilor sunt "suferinţa" economiei europene şi inflaţia.

"A venit timpul de a regândi întreaga politică a sancţiunilor" UE, a declarat ministrul ungar.

Premierul ungar Viktor Orban este liderul din UE cel mai apropiat de Moscova şi a criticat pachetele de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, chiar dacă până în prezent le-a aprobat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News