Cum te poți îmbolnăvi de cancer chiar și când mănânci sănătos. Concluziile unui studiu controversat

Joi, 09 Iunie 2022, ora 22:10 8071 citiri
Peștele constituie un aliment sănătos FOTO / pixabay

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Brown, SUA, susține că două porții de pește pe săptămână ar crește riscul de cancer de piele, melanom malign. Pe de altă parte, experți americani din sănătate recomandă consumul a două porți de pește săptămânal.

La cercetare au participat aproape 490.000 de adulți, în vârstă de 62 de ani, care au raportat cât de des au mâncat pește prăjit, pește neprăjit și ton, precum și cât de mari au fost porțiile mâncate, arată news.sky.com.

De-a lungul a 15 ani, studiul (al cărui rezumat poate fi consultat AICI) a observat că persoanele care au consumat 300 de grame de pește pe săptămână ar prezenta un risc cu 22% mai mare de melanom malign.

Cercetătorii au mai descoperit că aceia care mănâncă mai mult pește ar avea cu 28% mai multe șanse de a dezvolta celule anormale doar în stratul exterior al pielii, cunoscut sub numele de melanom în stadiul 0.

1% dintre oameni au dezvoltat melanom malign, în timp ce 0,7% au dezvoltat melanom în stadiul 0. Deși nu s-a găsit o legătură semnificativă între consumul de pește prăjit și cancerul de piele, consumul zilnic de 17,8 g de pește neprăjit a fost asociat cu un risc crescut de melanom malign cu 18% și un risc cu 25% mai mare de melanom în stadiul 0, în comparație cu consumul numai. 0,3 g. Persoanele care au consumat zilnic 14,2 g de ton în loc de 0,3 g au fost, de asemenea, la un risc cu 20% mai mare.

”Speculăm că descoperirile noastre ar putea fi atribuite contaminanților din pește, cum ar fi bifenolii policlorurați, dioxinele, arsenul și mercurul”, susține autorul studiului, Eunyoung Cho.

În analiza observațiilor lor, oamenii de știință au ținut cont și de factori precum: greutatea, istoricul de fumat și consumul de alcool, dar și dacă a existat un istoric familial de cancer, dar nu au măsurat bifenoliiși mercurul din organism.

Un reputat expert american în genetică și epidemiologie, doctorul Michael Jones de la Institutul de Cercetare a Cancerului, consideră că persoanele care consumă mai mult pește sau ton neprăjit să aibă alte obiceiuri de stil de viață care cresc riscul de cancer de piele.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News