Rusia a suspendat lansările de la baza spaţială din Guyana Franceză. Personalul rus a plecat acasă

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 20:38 5041 citiri
Rachetă Soiuz lansată de la baza din Guyana FRanceză. Sursa foto: captură video

CNES, Agenţia spaţială franceză, a anunţat miercuri plecarea ”rapidă, în siguranţă şi supervizată”, a personalului rus prezent la baza spaţială Kourou din Guyana Franceză, în urma deciziei Moscovei de a suspenda lansările, informează AFP.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat sâmbătă suspendarea lansărilor spaţiale de la baza Kourou şi rechemarea personalului tehnic - 87 de angajaţi în total - ca reacţie la sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

CNES (Centrul naţional de studii spaţiale), instituţia care administrează baza spaţială europeană de la Kourou, a ”pus în aplicare procedurile care permit plecarea rapidă, în siguranţă şi supervizată a inginerilor şi tehnicienilor ruşi prezenţi”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Centrul spaţial din Guyana Franceză găzduieşte din 2011 lansatorul rus Soiuz, în cadrul unui acord interguvernamental. Pentru anul 2022, erau prevăzute trei lansări cu această rachetă: două pentru constelaţia de sateliţi a sistemul de navigaţie european Galileo şi una pentru satelitul francez de recunoaştere CSO-3

Potrivit CNES, ”intrarea iminentă a noilor lansatoare Vega-C şi Ariane 6 pe piaţă permite luarea în considerare a unei reprogramări a lansărilor instituţionale europene”, ca o alternativă la Soiuz.

Agenţia spaţială a mai precizat că evaluează ”cu cea mai mare rigoare” urmările crizei ucrainene asupra programelor de cooperare spaţială cu Rusia.

”Deşi s-au diminuat considerabil în decursul ultimilor ani, anumite programe ştiinţifice comune bilaterale sunt încă în desfăşurare, în special în domeniul medicinei spaţiale la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS)”, a reamintit CNES.

”În ceea ce priveşte proiectele desfăşurate în cadrul ESA (Agenţia spaţială europeană), operaţiunile de pe ISS continuă cu implicarea tuturor partenerilor de pe staţie'', se mai spune în comunicat. Luni, ESA a anunţat că lansarea misiunii spaţiale ruso-europene ExoMars, preconizată pentru septembrie 2022, a devenit ”foarte improbabilă” în contextul crizei ucrainene.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News