Tupeul unui șofer român prins cu permis auto fals, aparent emis în Ucraina. Fapta prezintă ”un grad de pericol relativ scăzut”

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 21:50
5732 citiri
Tupeul unui șofer român prins cu permis auto fals, aparent emis în Ucraina. Fapta prezintă ”un grad de pericol relativ scăzut”
Pedeapsa primit de un șofer român prins cu permis auto fals, aparent emis în Ucraina FOTO / ziarebotosani.ro

Un tânăr în vârstă de 28 de ani, cu antecedente penale, din Târgu-Mureș, a scăpat cu o pedeapsă de doar 6000 de lei, deși a fost prins cu un permis contrafăcut, aparent emis în Ucraina.

Șoferul a avut tupeul să meargă cu documentul falsificat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Autovehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului (S.P.C.R.P.C.Î.V) Mureș și să ceară preschimbarea acestuia.

A fost prins însă și trimis în judecată pentru uz de fals. Gabriel R. avea 24 de ani și deja o condamnare la închisoare cu suspendare când a decis să obțină prin căi ocolite și ilegale un permis de conducere.

Carnetul de conducere, aparent emis de autoritățile din Ucraina, l-a obținut de la ”un băiat” pe nume Alberto, cel puțin așa avea să explice în fața judecătorilor la patru ani de la comiterea faptei, când dosarul său a ajuns în instanță, pe rolul Judecătoriei Târgu-Mureș.

În 2018, când și-a obținut permisul fals de conducere, mers în fața unui notar public din Târgu Mureș unde a dat o declaraţie pe propria răspundere, ”în cuprinsul căreia a arătat, necorespunzător adevărului, că permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, declaraţie pe care a ataşat-o mai apoi la dosarul privind solicitarea de preschimbare a permisului de conducere falsificat prin contrafacere”, se arată în rechizitoriu.

Cu dosarul în mână, a mers la sediul S.P.C.R.P.C.Î.V Mureș și le-a cerut funcționarilor preschimbarea permisului auto cu unul românesc. Falsul era grosolan, iar funcționarii au sesizat serviciul criminalistic care a început ancheta.

Au fost solicitate informații de la Ambasada Ucrainei care a infirmat faptul că românul este posesor al unui permis de conducere emis de autoritățile acestei țări. Între timp, documentul a fost supus unei analize criminalistice care a relevat faptul că permisul este contrafăcut. În fața acestor dovezi, tânărul și-a recunoscut fapta și a cerut să fie judecat în procedură simplificată.

Patru ani mai târziu, judecătorii din Mureș au arătat clemență față de nesăbuința bărbatului. Au considerat că fapta tânărului recidivist prezintă ”un grad de pericol social relativ scăzut”, în plus au apreciat că bărbatul este bine integrat în societate, la 28 de ani muncind în domeniul construcțiilor, în Franța.

Dat fiind aceste aspecte, judecătorii din Mureș au renunțat să-l condamne la închisoare pentru uz de fals și au aplicat doar o pedeapsă de 6000 de lei.

Sentința dată joi, 26 ianuarie 2023, nu este definitivă.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#permis auto, #permis suspendat, #permis de conducere, #preschimbare fara examen, #Sofer , #soferi