Statul român va finanța toate tipurile de perdele forestiere. Premieră: se pot ocupa de plantări și persoanele private

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 10:54
5018 citiri
Statul român va finanța toate tipurile de perdele forestiere. Premieră: se pot ocupa de plantări și persoanele private
Perdele forestiere de protecție pe DN 65, în județul Argeș FOTO primaimpadurire.ro

Guvernul României a aprobat pe 31 august 2022 o ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.

„Până acum, prin lege, se finanțau strict perdelele de a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale. Odată cu modificările de astăzi vor putea fi finanțate toate tipurile de perdele forestiere. Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și a câmpurilor și a cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent.

Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice, dar ele protejează și solul împotriva eroziunii, îmbunătățesc și bilanțul hidric, purifică aerul din orașe și ajută la îmbunătățirea factorilor climatici. Dincolo de finanțare, am mai facut o modificare importantă prin care toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiînd inclusiv de finanțare”, a explicat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin adoptarea acestei ordonanțe se asigură finanțarea pentru toate tipurile de perdele forestiere de protecție cuprinse în Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecţie, nu numai pentru cele de protecție a căilor de comunicație care fac parte din Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

De asemenea, în vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecție a căilor de comunicații, precum și la proprietățile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentațiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lățime de 3 – 4 metri, amplasate la una din marginile perdelelor, arată primaimpadurire.ro.

Ordonanța introduce și a alte categorii de beneficiari, în speță proprietari de terenuri, care vor putea să înființeze perdele forestiere de protecție în mod voluntar, iar costurile aferente înființării perdelelor forestiere de protecție sunt decontate cu respectarea art.1 alin.(1) lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul național de redresare și reziliență.

În vederea realizării documentațiilor tehnico – economice, U.A.T.-urile vor pune la dispoziția autorității, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidență funciară, alte documente pe care le dețin.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, potrivit legii, va furniza, la cerere și cu titlu gratuit, informațiile disponibile în format analogic în vederea realizării documentațiilor tehnico – economice, prin oficiile de cadastru și publicitate imobiliară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#perdea forestiera autostrada, #finantare paduri, #impadurire Romania , #paduri