Averea plătită de migranții din Asia pentru a ajunge din România în Germania. Mafia incredibilă a traficului de oameni disperați

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 15:55
2128 citiri
Averea plătită de migranții din Asia pentru a ajunge din România în Germania. Mafia incredibilă a traficului de oameni disperați
Polițiști din șase țări, inclusiv din România, au destructurat mafia traficanților de migranți FOTO Poliția Română

Percheziții ample ale polițiștilor români, în județele Timiș, Arad și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România.

Prețul plătit de un migrant pentru a putea ajunge în Germania era și de 10.000 de euro, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

În paralel cu acțiunea din România, au fost organizate percheziții și în Germania și Serbia, vizate fiind casele conspirative unde erau găzduiți temporar migranții. De asemenea liderii grupării, cetățeni turci și sirieni sunt vizați de această anchetă.

În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada 2022 - 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, sub coordonarea din exteriorul țării a unor cetățeni turci și sirieni, ar fi constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.

Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și găzduirea temporară în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.

Complicata rețea de traficanți

Aceste celule infracționale ar fi fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupării fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.

În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, în scopul dobândirii unor câștiguri materiale importante, într-un termen scurt, ar fi aderat la grupul infracțional organizat și ar fi dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional organizat ar fi introdus ilegal migranți, în România, ar fi recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și ar fi procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații, din municipiile Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau utilizarea unor reședințe ale membrilor grupului, identificarea și utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară.

În rețea erau cooptați șoferi profesioniști care permiteau migranților să se ascundă în camioane.

În unele cazuri migranții treceau granița pe jos, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României (cunoscută ca fiind zona verde).

Pe parcursul documentării cauzei, pe teritoriul României, au fost identificați peste 300 de migranți traficați.

Prețuri exorbitante plătite de migranți pentru a ajunge în țările din vestul Europei

Pentru fiecare transport ar fi fost percepute persoanelor vătămate sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul de traficare (de exemplu, din România pentru Germania ar fi fost percepute sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de euro).

Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, bănuiții ar fi utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați, în permanență, de către organizatorii transporturilor, prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziționarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranți).

De asemenea, membrii grupului infracțional organizat ar fi utilizat autovehicule închiriate sau cumpărate special pentru îndeplinirea scopului infracțional, în numele unor persoane terțe sau prin utilizarea unor documente falsificate, iar de cele mai multe ori, persoanele traficate ar fi fost transportate în condiții de risc, prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilație a spațiilor disimulate.

În ceea ce privește găzduirea, persoanele bănuite ar fi identificat locații, utilizate pentru adăpostul temporar al migranților, în momentul imediat al accederii ilegale pe teritoriul României, din Bulgaria sau Serbia.

Locații de tip safe-house (supraaglomerate, fără posibilitatea de respectare a unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecțiuni medicale) din municipiul Timișoara și Arad au fost închiriate, gestionate și schimbate periodic, în vederea îngreunării descoperirii activității infracționale.

Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost depistați mai mulți migranți și au fost descoperite și ridicate autoturisme de lux și sume de bani în euro.

Nouă persoane vor fi aduse pentru audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere, bănuiții fiind audiați la sediul Bundespolizeiprasidium Potsdam.

Polițiști din șase țări au lucrat pentru destructurarea mafiei traficanților de migranți

Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house, utilizată de grupul infracțional organizat pentru adăpostirea temporară a migranților.

La activitățile desfășurate pe teritoriul României, au participat polițiști din cadrul Bundespolizeiprasidium Potsdam și o echipă a EUROPOL din cadrul European Migrant Smuggling Centre EMSC, iar la cele desfășurate pe teritoriul Germaniei a participat o echipă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți.

Documentarea activității infracționale a acestei grupări a presupus un efort substanțial din partea organelor judiciare române, materializat prin percheziții informatice și accesarea unor sisteme informatice reprezentate de dispozitivele mobile utilizate atât de către migranți, cât și de către persoanele bănuite, audierile migranților, efectuarea de expertize criminalistice, schimbul constant de informații cu autoritățile judiciare din Serbia, Germania, Turcia, Polonia, Bulgaria și Austria, atât în cadrul echipei comune de investigații, cât și prin cooperare polițienească judiciară și prin emiterea unor ordine europene de anchetă.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Pitești și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, cooperarea internațională fiind desfășurată prin intermediul EUROPOL și SELEC.

Perchezițiile domiciliare au fost efectuate cu sprijinul unor echipe de intervenție din cadrul Jandarmeriei Române.

Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
Ministrul sârb de externe, declarație la ONU: "Adevărul despre agresiunea NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia este trecut sub tăcere"
Ministrul sârb de externe, declarație la ONU: "Adevărul despre agresiunea NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia este trecut sub tăcere"
Ministrul sârb de externe şi prim viceprim-ministru, Ivica Dacic, a declarat luni la New York că Serbia este dezamăgită de faptul că "adevărul despre agresiunea NATO din 1999 asupra...
#perchezitie, #migranti, #Europol, #Serbia, #Turcia, #mafie , #politie