Pentagonul îi arată Rusiei mușchii în plină criză ucraineană. Portavionul considerat "perla" US Navy, trimis la un exercițiu pe scară largă în Marea Mediterană

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 23:05
34730 citiri
Pentagonul îi arată Rusiei mușchii în plină criză ucraineană. Portavionul considerat "perla" US Navy, trimis la un exercițiu pe scară largă în Marea Mediterană
Portavionul USS Harry Truman este extrem de performant FOTO Hepta

Pentagonul a anunţat vineri, 21 ianuarie, lansarea unui exerciţiu naval pe scară mare al NATO în Marea Mediterană.

La exercițiul care începe de luni, 24 ianuarie, participă portavionul american USS Harry Truman, în plină tensiune cu Rusia care a anunţat şi ea manevre navale în acelaşi moment, scrie AFP.

"Neptune Strike 22 va dura până pe 4 februarie şi are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forţa de lovitură maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei", a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El a dat asigurări că acest exerciţiu este în pregătire din 2020 şi că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deşi Neptune Strike 2022 nu figura pe lista exerciţiilor prevăzute în 2022 publicată la 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

"Exerciţiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei", a afirmat el. "Este într-adevăr un exerciţiu naval al NATO (...) destinat să testeze o gamă largă de capacităţi navale pe care dorim să ne asigurăm că le vom consolida în continuare", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a anunţat joi exerciţii navale de amploare din toate direcţiile. Peste 140 de nave de război şi aproximativ 10.000 de militari vor lua parte în lunile ianuarie şi februarie la aceste exerciţii desfăşurate în apele Mării Mediterane, ale Mării Nordului, în Marea Ohotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic şi în Oceanul Pacific.

John Kirby a recunoscut că situaţia tensionată cu Rusia a suscitat dezbateri cu aliaţii cu privire la desfăşurarea acestui exerciţiu naval. "După discuţii cu aliaţii noştri din NATO, s-a decis să mergem mai departe", a precizat el.

USS Harry Truman şi grupul său aeronaval au sosit în Marea Mediterană la 14 decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operaţiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), dar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a decis la sfârşitul lui decembrie să îl ţină în Marea Mediterană pentru a-i "linişti" pe europeni în faţa fricţiunilor cu Rusia.

Fără a menţiona tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că a desfăşurat 100.000 de soldaţi la frontierele ţării în aşteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare de itinerariu "reflectă necesitatea unei prezenţe continue în Europa".

Șeful Pentagonului a anunțat când vor intra în luptă în Ucraina avioanele F-16
Șeful Pentagonului a anunțat când vor intra în luptă în Ucraina avioanele F-16
Avioanele de luptă F-16 vor începe să ajungă în Ucraina în acest an, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei întâlniri în format Ramstein. "Anul...
Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Transferul de ajutoare umanitare pentru Gaza ar putea fi facilitat. Anunțul Pentagonului
Construirea unui debarcader temporar pentru livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza va începe în curând, a anunţat marţi Pentagonul. "Toate navele necesare se află în regiunea...
#Pentagon, #exercitiu naval, #criza Rusia Ucraina, #uss harry truman , #Rusia-Ucraina