Revista presei: Recalcularea pensiilor militare, blocata de justitie

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 08:30
3148 citiri
Revista presei: Recalcularea pensiilor militare, blocata de justitie
Foto:Optimal Media

Inca o zi, aceleasi scandaluri si realitati, alte dezvoltari. Subiectul care a tinut capul de afis al presei din ultimele zile, adica recalcularea pensiilor militarilor, ne-a adus vineri ceva nou - Inalta Curte de Casatie si Justie a decis sa admita cererile in instanta ale celor care au cerut stoparea procesului.

"Victorie!", au strigat militarii care se opun modificarii pensiei lor. "Ba nu", zice Guvernul, care e de parere ca acest proces trebuie sa continue si ca el a fost oprit doar pentru militarii care au castigat in justitie. Inca o data haos, asadar.

Revenind la celalalt subiect omniprezent in ziarele din ultimele zile, adica negocierile pentru formarea unei aliante intre PSD si PNL plus noua sa anexa mediatica PC, avem, ca de obicei, propuneri.

Propuneri de paritate, mai ales de la Crin Antonescu, cel care vrea egalitate intr-un eventual guvern cu PSD, chiar daca ar accepta un premier social-democrat. Dincolo de sperante, mai avem si stiri care aduc certitudini. Negative, din pacate. Astfel, Finlanda a anuntat si ea ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen in luna martie.

Ultima stire a zilei vine tot din domeniul tulburarilor pe care le are de suportat Guvernul, care se confrunta acum si cu o alianta intre patronate si sindicate pentru un nou Cod al Muncii. Diferit de al Executivului, se intelege.

Gandul:RECALCULAREA PENSIILOR MILITARE, BLOCATA DE JUSTITIE. Decizia ICCJ: Pensia este un drept patrimonial

Militarii isi pot pastra pensiile speciale si nu vor trebui sa suporte diminuari, a decis Inalta Curte de Casatie si Justie.Nu se stie insa daca toti.

"Inalta Curte apreciaza ca este corecta concluzia primei instante (Curtea de Apel Cluj-n.r.), in sensul ca HG 735/21.10.2010 creeaza o situatie discriminatorie prin determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele pentru care beneficiarii pensiilor nu au depus cereri de recalculare si documente doveditoare", noteaza ICCJ in motivarea deciziei sale din 7 ianuarie, prin care s-a suspendat HG 735", se arata in decizia ICCJ publicata de Gandul.

De aici vin problemele, insa. In timp ce decizia e interpretata de unii drept blocarea recalcularii, Guvernul e de alta parere.

Romania Libera-Guvernul: Institutiile din sistemul de aparare pot continua recalcularea pensiilor

In ciuda deciziei ICCJ, opinia Guvernului e cu totul alta decat a militarilor care sperau sa-si pastreze pensiile.

"Atat art. 14, cat si art. 15 din Legea nr. 554/2004 prevad expres ca suspendarea se acorda de instanta de judecata la cererea partii care se considera vatamata, dupa formularea plangerii prealabile, respectiv la cererea reclamantului prin care se solicita anularea actului atacat.

Mai mult, doar in cazul anularii actelor administrative cu caracter normativ art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 prevede publicarea obligatorie a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile de anulare, despre care se arata expres ca sunt "general obligatorii si au putere numai pentru viitor", tocmai pentru opozabilitate fata de toti destinatarii normei.

In schimb, hotararea de suspendare nu se publica, astfel ca nu se poate sustine ca efectele sale se produc erga omnes", se arata in raspunsul Guvernului, informeaza Romania Libera.

Jurnalul National - Crin Antonescu: "Programul aliantei ar putea fi aplicat de un premier PSD, dar cu un guvern paritar"

Presedintele PNL Crin Antonescu isi continua incercarile de a construi o alianta cu PSD dupa principii cat mai avantajoase pentru partidul sau. Iar unul dintre acestea e principiul paritatii. La o candidatura pe liste comune si la o guvernare de care cele doua partide sunt inca departe. Pentru asta, Crin Antonescu e de acord sa cedeze pozitia de premier celor de la PSD.

"Ceea ce noi am discutat, am negociat si am supus aprobarii in partidele noastre este constituirea unei aliante pe principiul paritar, ceea ce inseamna un partaj egal - ca sa nu mai existe dubii in legatura cu termenul "paritate" - reflectat intr-un numar egal de candidaturi comune la Parlament, intr-un numar egal de ministri in cazul unui guvern de coalitie si intr-un numar egal de candidaturi comune la principalele pozitii de administratie locala", a spus Antonescu intr-un interviu pentru Jurnalul National.

Evenimentul Zilei - Nici Finlanda nu ne vrea in Schengen

Sansele Romaniei de a mai adera la Spatiul Schengen in luna martie, si asa infime, au mai primit o lovitura dupa ce si Finlanda si-a anuntat opozitia.

"Aceasta pozitie oficiala a fost decisa saptamana trecuta de Comitetul pentru afaceri europene", a precizat Mikko Norros, purtator de cuvant al premierului, potrivit Evenimentul Zilei.

Finlandezii au tinut sa arate si faptul ca sustin declaratia ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, care declarase ca "aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen e o amenintare la adresa securitatii europene".

Adevarul - Sindicatele si patronatele au facut front comun si au propus un Cod al Muncii mai de stanga

Sindicatele si patronatele au facut front comun si au depus la Guvern un proiect de Cod al Muncii care este mai de stanga decat cel actual. Patronatele au fost de acord cu toate dorintele sindicatelor si au respins formula de Cod a Executivului, care le aducea nenumarate avantaje.

Unul dintre cele mai discutate puncte a fost alineatul care cerea ca la disponibilizarile colective sa primeze criteriul performantei, si nu cele sociale. Ei bine, patronatele au subscris dorintei sindicatelor si au renuntat la concedieri pe baza de performanta, scrie Adevarul.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#recalculare pensii militari ICCJ, #PNL alianta PSD , #recalculare pensie
Comentarii
Poza patriot
patriot
rank 1
Guvernul face ORICUM CE VREA CHELEA LUI (chioru') , Justitia e nula, nimeni nu respecta legile, deciziile judecatoresti, muncitorimea zace in somaj, sindicatele sun milionare la varfuri, militarii arata jalnic in izmenele oparite, pensionarii mor cu zile,