Pensiile vor creste cu 6% in 2012, anunta Ministerul de Finante

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 15:48
2961 citiri
Pensiile vor creste cu 6% in 2012, anunta Ministerul de Finante
Foto: Gandul

Pensiile vor creste cu 6% in 2012 in urma aplicarii ratei de inflatie si a cresterii cu 50% a salariului mediu, potrivit Legii Pensiilor, a declarat, joi, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Din estimarile noastre, pensiile vor creste cu aproximativ 6% prin indexarea ratei inflatiei si ca urmare a cresterii cu 50% a salariului mediu, asa cum este prevazut in Legea Pensiilor", a spus Gherghina.

Pe de alta parte, presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca in 2012 pensiile ar putea creste cu 7%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei si a cresterii salariului real.

"Pentru 2011 intra in vigoare noua lege a pensiilor in care sistemul de indexare se bazeaza pe inflatia in totalitate plus jumatatea din cresterea salariului real. Cu probabilitate mare inflatia va fi peste asteptari, probabil ca vom avea o medie a inflatiei de 6-7% pentru tot anul acesta. Ceea ce inseamna cel putin 7% probabil crestere de pensii la anul, daca mecanismul acesta de ajustare a pensiilor ramane in vigoare si va fi aplicat", a spus Ionut Dumitru.

El a adaugat ca lucrurile sunt mai putin probabile in ceea ce priveste o eventuala crestere in termeni reali a salariilor.

"Este posibil sa putem inregistra o crestere usor pozitiva a salariilor in termeni reali. Probabil ca indexarea care va trebui sa fie facuta conform legii pensiilor va fi semnificativa si va pune presiune pe buget", a mai spus Ionut Dumitru.

Premierul Emil Boc a afirmat cu o luna in urma, comentand o declaratie a ministrului Muncii, Ioan Botis, ca daca nu exista suficienti contributori la bugetul de pensii, sunt probleme cu sustinerea lui, pe termen mediu si lung.

"Din banii din impozite si taxe ducem bani la bugetul de pensii si acum (...) In 2011, punem de la bugetul de stat, din banii adunati din impozite si taxe, pentru a sustine sistemul de pensii din Romania, 13,9 miliarde de lei. Daca n-am fi facut reforma pensiilor si mergeam pe vechea formula trebuia sa punem 21,5 de miliarde de lei. Pe langa ceea ce se aduna din contributii", a completat Emil Boc, mentionand ca bugetul asigurarilor nu se sustine singur.

Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58%, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65% va fi o "mare problema in viitor", deoarece nu mai pot fi alimentate conturile si platite pensiile, actualul sistem al contributiilor colective fiind unul de tip piramidal, declara, in martie, Ioan Botis.

"Acest sistem al contributiilor colective dateaza din secolul al XIX-lea. Este un sistem piramidal cumva, deoarece in momentul in care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde sa atragi contributii si sa platesti mai departe. Este aceasta schema Ponzi despre care se tot discuta", spunea ministrul Muncii, Ioan Botis cu o luna in urma.

La sfarsitul primului semestru din 2011 va avea loc o rectificare bugetara

Secretarul de stat in ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a mai declarat ca la sfarsitul semestrului intai din 2011, Guvernul va face o rectificare bugetara. El a precizat ca, pana acum, nu sunt probleme cu cheltuielile salariale.

Gherghina a avansat ca termen pentru realizarea rectificarii bugetare sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august. El a tinut sa precizeze ca, din analizele de pana acum, nu rezulta ca ar exista probleme in privinta cheltuielilor cu salariile.

Pe de alta parte, Gherghina a mai precizat ca in acest moment este foarte important sa se cheltuiasca pentru investitii, mai ales in domeniul infrastructurii si cu precadere pentru autostrazi, considerand ca infrastructura "mai buna" ar atrage investitorii in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#majorare pensii salariu mediu, #rata inflatie salarii , #legea pensiilor
Comentarii
Poza bmarius
bmarius
rank 2
Va veni USL la putere si ne va da cel putin 50% in plus la pensii , sau chiar 100%