Pensiile speciale raman in vigoare. CCR a decis ca legea prin care erau anulate e neconstitutionala

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 17:31
22656 citiri
Pensiile speciale raman in vigoare. CCR a decis ca legea prin care erau anulate e neconstitutionala
Foto: Arhiva Ziare.com

Pensiile speciale nu vor fi anulate, au decis, miercuri, magistratii Curtii Constitutionale.

CCR a admis sesizarile Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Avocatului Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Mai exact, pe ordinea de zi a sedintei celor 9 judecatori constitutionali se aflau urmatoarele sesizari:

- "Obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limite de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, obiectie formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie"

- "Obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale, obiectie formulata de Avocatul Poporului".

Vina e a Parlamentului, care nu a adoptat legea corect

CCR arata ca vina apartine Parlamentului, care nu a adoptat legea in procedura legala, in sedinta comuna a celor doua camere.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale este neconstitutionala, in ansamblul sau.

Curtea a retinut, in esenta, ca legea criticata are un caracter profund eterogen, vizand statute profesionale diferite, precum si functii de demnitate publica, tratate impreuna din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a 'pensiilor speciale', fara a se respecta exigentele impuse atat din punct de vedere al formei specifice fiecarui domeniu de reglementare, cat si al fondului reglementarilor.

Astfel, in procedura de adoptare s-a incalcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si obligatia constitutionala de dezbatere a reglementarilor privitoare la drepturile deputatilor si senatorilor in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art.65 alin.(2) lit.j)

si art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie.

De asemenea, actul normativ adoptat nu are la baza nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind incalcate in acest sens prevederile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) care consacra statul de drept, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor.

Curtea a constatat in final ca legea a fost adoptata si cu incalcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constitutie. Sub acest aspect, Curtea a statuat ca potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constitutie, deciziile sale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, avand aceleasi efecte pentru toate autoritatile publice si toate subiectele individuale de drept", arata CCR intr-un comunicat.

Magistratii amenintau cu boicotul

Amintim ca desfiintarea pensiilor speciale a fost votata de Parlament in luna ianuarie. Insa actul normativ nu afecta pensiile politistilor si militarilor.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea CCR, iar judecatorii din mai multe judete au anuntat ca isi opresc activitatea si vor boicota alegerile din acest an.

Apoi, si Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei, Renate Weber precizand ca sunt "motive multiple de neconstitutionalitate".

"Sunt doua motive mari pe care le-am invocat noi in aceasta exceptie de neconstitutionalitate - o data e faptul ca nu s-au respectat prevederile clare din Constitutie cu privire la componenta Parlamentului in momentul in care se modifica Statutul senatorilor si deputatilor. Constitutia e foarte clara. E nevoie de sedinta camerelor reunite, or aici a fost vorba doar de votul Camerei Deputatilor, iar pe de alta parte celalalt motiv e nerespectarea deciziilor anterioare ale Curtii Constitutionale", a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.

Acuzatii de la USR

USR anuntase ca asteapta cu nerabdare decizia CCR de azi si ii acuza pe judecatori ca s-au prevalat de existenta starii de urgenta si de pandemia de COVID-19 pentru a amana de mai multe ori luarea unei hotarari, care in esenta ii afecteaza si pe ei.

"La aproape patru luni de la votul in Parlament, plenul Curtii Constitutionale ar trebui sa decida, in sedinta de maine (miecuri, n.red.), daca este constitutionala forma prin care PNL si PSD au acceptat desfiintarea pensiilor speciale.

Daca ar fi dorit transarea rapida a subiectului, judecatorii o puteau face pana acum, dar s-au prevalat de existenta starii de urgenta si de pandemia de COVID-19 pentru a amana de mai multe ori luarea unei decizii.

Vor lua maine (miercuri - n.red.) judecatorii CCR o hotarare? Sau vor invoca, din nou, starea de urgenta? Si, daca vor dezbate subiectul desfiintarii pensiilor speciale, vor accepta judecatorii Curtii, multi dintre ei beneficiari de pensii speciale, in frunte cu presedintele Valer Dorneanu, sa fie eliminate aceste privilegii uriase, care nu au nimic de-a face cu principiul contributivitatii si corectitudinea?", scrie pe pe Facebook USR.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#CCR mentine pensii speciale , #pensii speciale