Nevroza colectiva si goana dupa tinte false

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 07:08
18828 citiri
Nevroza colectiva si goana dupa tinte false

Oameni buni, eu nu mai inteleg nimic!

30 de ani de la Revolutie ne prind intr-un soi de criza de nevroza colectiva, generata parca de faptul ca evenimente succesive ale anului acesta au eliminat adversarii care ne tineau uniti si acum a inceput un fel de canibalizare haotica fara criterii si adesea fara miza care rupe societatea.

Si in buna masura acesta este efectul faptului ca PSD s-a retras sub radar si nu mai enerveaza.

Liviu Dragnea are probabil toate motivele sa fie extrem de furios vazand cat de usor a putut fi dinamitata sustinerea populatiei pentru Justitie. Nu statul paralel, nu obsesia Portocala. Au fost suficiente doua cuvinte-cheie pentru a declansa un val de autentica ura, care a sapat cu uimitoare viteza o falie adanca.

Si cuvintele-cheie ar fi fost "pensii speciale". Dar magistratii aveau aceste pensii de serviciu si pe vremea lui Dragnea. Mai precis, le au din 1992, cand au fost introduse prin Legea 92. S-a mai vorbit despre ele, a incercat si Guvernul Boc sa le taie. Sigur ca s-a schimbat cuantumul lor. Dar dupa aproape 30 de ani, nu mai poate nimeni spune ca acum le descopera.

Si, totusi, in mod surprinzator si ignorand doua decizii ale CCR, Ludovic Orban a reaprins subiectul si a avansat desfiintarea lor generand o predictibila, chiar daca putin inspirata, reactie de aparare a corpului magistratilor.

A fost suficient pentru ca de peste tot sa se dezlatuie ceea ce eu consider a fi un val de egalitarism pe care mi-e greu sa-l inteleg dincolo de un punct. Daca ar fi fost o critica legata de masura in care unii magistrati merita aceste pensii, despre varsta de pensionare, despre cuantumul pensiilor, mi s-ar fi parut binevenita si legitima.

Dar discutia a fost in general pe tonul: de ce ala sa primeasca si eu nu? Desi eu si ala nu avem aceeasi meserie, nu avem aceeasi pregatire. Si nici macar aceeasi contributie la buget de-a lungul anilor, pentru ca un salariu mare inseamna impozite mai mari in valoare nominala, sume mai mari platite pentru asigurarea de sanatate si bani mai multi la bugetul de pensii, din care se platesc banii pentru multi pensionari.

Diferenta dintre pensia care li s-ar cuveni conform contributiei si valoarea la care se ridica pensia de serviciu nu e atat de mare pe cat cred multi.

Intr-o societate normala, fiecare profesie are locul ei si egalitatea consta in faptul ca fiecare trebuie sa aiba sanse egale de a ajunge acolo. Dar, in rest, sigur ca exista diferente. Altfel, vom cere ca toti sa fim numiti in functie prin decret prezidential, toti vom pretinde sa fim inamovibili.

30 de ani pensiile magistratilor nu au fost in mod real un subiect de discutie si astazi ii transforma in dusmanii poporului. Am vazut invective teribile la adresa lor din partea unor oameni despre care stiu ca au fost in strada pentru a sustine independenta Justitiei.

Si ma intreb sincer daca sustineau independenta Justitiei, din care stabilitatea financiara a judecatorului face parte, sau sustineau Justitia doar ca sa ne scape de Dragnea, dupa care judecatorii sunt numai buni de linsat.

Taierea pensiilor magistratilor nu cred ca va mai avea loc. Deja a fost amanata pe anul viitor, probabil va fi amanata apoi din nou si se va topi, pentru ca si PNL stie ca nu are cum sa treaca de cele doua decizii CCR.

De aceea, probabil ca magistratii ar fi fost mai intelepti daca nu reactionau si asteptau.

Dar, si dupa ce ideea taierii va disparea, fisura creata va ramane si ma intreb daca ea a fost creata involutar sau cu o abilitate si un cinsim care i-au lipsit primitivului Dragnea. El, fara sa vrea desigur, a reusit sa uneasca in loc sa divida, iar acum par a actiona maestrii divizarii.

Ma sperie nu numai egalitarismul, ci si flexibilitatea unitatilor de masura. Pensiile militarilor, politistilor si jandarmilor, de care PNL nu vrea sa se atinga, desi nu are impediment constitutional, desi ele sunt platite si unor tortionari, nu par a deranja, in orice caz, nu in aceeasi masura.

Vad oameni care ma intreaba de ce m-am schimbat. Nu m-am schimbat deloc. Ce sustineam acum un an sustin si acum. Dar asta si este problema. Urechilor carora le placea critica la adresa PSD nu o suporta pe cea la PNL fix pe aceeasi tema. Nu numai populismele PSD sunt rele. Ci toate. Nu numai clientii PSD in diverse functii cheie erau rai. Toti clientii politici sunt.

Ma ingrijoreaza impermeabilitatea la argument. Nu e necesar ca el sa convinga, nu e necesar ca el sa fie corect, dar este esential sa fie auzit si el sa fie cel respins sau, dimpotriva, preluat.

Argumentul e ultimul care conteaza. Informatia factuala la fel. Traiam intr-un bruiaj constant din care razbat si triumfa doar stimulii emotionali. Si in societate, si in viata interna a partidelor.

Ma ingrijoreaza violenta reactiilor, furia si frustrarea care, in absenta unui dusman cu chip de tip Dragnea sau Dancila, devin automanipulatoare. Suntem atat de preocupati sa le satisfacem si sa le racorim pe ele ca pierdem din vedere sursele lor.

Daca magistratii ar ramane fara pensii de serviciu, nu cred ca ar fi vreun roman care ar duce-o mai bine. Daca insa alegerea primarilor ar redeveni in doua tururi, ar fi primul pas spre o normalizare a vietii politice, care sa ne faca viata mai buna, incepand cu apa calda si caldura.

Si, totusi, presiunea e pentru linsarea magistratilor, nu pentru a obtine alegeri in doua tururi. Si, desigur, nu le vom avea.

Iar daca in anul care vine vom continua sa alergam dupa tinte false, irational, frustrat si pagubos, rezultatul va fi prost si un moment care poate fi de inflexiune istorica se va fi irosit.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#pensii speciale magistrati, #alegeri in doua tururi primari , #pensii speciale