Ministerul Muncii anunta ca 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt intarziate. Unele si pana la 6 luni

Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 18:234328 citiri
Ministerul Muncii anunta ca 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt intarziate. Unele si pana la 6 luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 45.000 de dosare de recalculare a pensiilor sunt intarziate, media intarzierilor este intre 1 si 3 luni, insa unele ajung chiar si pana la 6 luni, conform ministrului Muncii si Protectiei Sociale.

"Problemele privind recalcularea pensiilor, dar si posibile solutii, discutate de ministrul Muncii si Protectiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii.

45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt intarziate conform statisticii Casei Nationale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung si pana la 6 luni de intarziere, iar media intarzierilor este intre 1 si 3 luni", se arata intr-un comunicat al ministrul Muncii si Protectiei Sociale.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat vineri o videoconferinta cu cei 42 de directori executivi ai caselor judetene de pensii plus cele ale sectoarelor Municipiului Bucuresti iar fiecare director are termen prima saptamana a lunii decembrie pentru rezolvarea intarzierilor.

"Niciun pensionar nu trebuie sa se roage de casele judetene de pensii sa respecte legea si termenul de 45 de zile in solutionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare si emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, intre angajatii caselor judetene de pensii si pensionari trebuie sa existe o comunicare clara si asumata astfel incat oamenii sa aiba incredere ca institutiile responsabile solutioneaza cu celeritate fiecare dosar", a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.

Raportat la numarul de pensionari din fiecare judet ale caror dosare de recalculare inregistreaza intarzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt in ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 si Arges.

Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, principalele cauze enuntate sunt:

  • prioritizarea dosarelor noi;
  • lipsa de raspuns din partea angajatorilor la solicitarile Caselor de confirmare al stagiului de cotizare;
  • termenele de solutionare la Comisia Centrala de Contestatii care pot dura pana la 2 ani;
  • o impartire improprie a sarcinilor intre operatori si verificatori in activitatea de gestionare a dosarelor;
  • schimbarile legislative in domeniul pensiilor;
  • nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitara cu institutiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP;
  • grave probleme in sistemul informatic gestionat de CNPP.

Pe langa blocajele din aplicatie semnalate de aproape toti directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigura suportul sistemului expira in luna decembrie.

"In prima saptamana a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judetene de pensii va prezenta o situatie la zi a cazurilor restante in recalcularea dosarelor de pensii. In paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi solutii concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecarei case teritoriale printr-o delimitare mai clara a responsabilitatilor la nivelul celor 6 filtre de verificare", se precizeaza in documentul citat.

Comentarii