Schimbări majore pentru mai multe categorii de pensionari. Cresc vârsta de pensionare și vechimea în specialitate

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 16:59
21094 citiri
Schimbări majore pentru mai multe categorii de pensionari. Cresc vârsta de pensionare și vechimea în specialitate
Marius Budăi a afirmat că vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate FOTO Pixabay

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat miercuri, 28 decembrie, că după aprobarea proiectul de lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul.

El a menționat că la baza de calcul nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent, referindu-se la primele care se acordau în ultimele şase luni sau la drepturile salariale din ultima lună. Conform proiectului, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de miercuri, proiectul de lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Marius Budăi a declarat că actul normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât şi deciziile CCR şi urmăreşte ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.

“Liniile principale sunt următoarele. În primul şi în primul rând, ajustarea prin reducere a cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. Mă refer la cele şase categorii de legi, două în domeniul justiţiei, navigatorii, Curtea de Conturi diplomaţii şi, bineînţeles, pensiile militare. Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale. Însă şi aici este o ajustaredată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi numai va exista după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul. De asemenea, la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent şi mă refer la acele prime acordate, se acordau statului ultimele 6 luni sau cîştigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună. Nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani”, a explicat ministrul Muncii.

Marius Budăi a mai afirmat că vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate.

“Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, a explicat ministrul Muncii.

El a menţionat că de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an car…

E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
Pensionarii pot sta liniștiți, vor avea bani pentru Sărbătorile Pascale. Guvernul a decis joi, 25 aprilie, că pensiile vor veni în avans în luna mai atât pe card, cât și la ușă. În...
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Când vor fi livrate pensiile în contextul sărbătorilor pascale. Anunțul directorului Poștei Române
Directorul general al Poştei Române, Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, că vor fi livrate pensiile, până de sărbătorile pascale. El a precizat că, în funcţie de momentul în care vor...
#pensii, #pensii speciale, #crestere varsta pensionare, #marius budai , #stiri pensii