Legea care prevede pensii speciale pentru diplomati, promulgata de Iohannis

Marti, 21 Iulie 2015, ora 14:266019 citiri
Legea care prevede pensii speciale pentru diplomati, promulgata de Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea care prevede acordarea de pensii speciale membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Potrivit actului normativ, diplomatii ar putea beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor salariale nete din ultimul an de activitate.

Legea vizeaza toate persoanele care au activat in diplomatie cel putin 18 ani. Mai mult, inclusiv urmasii titularului ar putea avea parte de acelasi drept in anumite conditii.

Guvernul a anuntat anul trecut ca pensiile diplomatilor vor fi reintregite, dupa ce acestea au fost reduse in 2010 de catre cabinetul condus de Emil Boc. Pensiile diplomatilor au fost recalculate si reduse aproape la jumatate in urma cu cinci ani, in cadrul restructurarii sistemului public de pensii.

Pensiile speciale pentru aviatori si diplomati vor fi reintregite

Totodata, Klaus Iohannis a promulgat marti mai multe acte normative, printre care si cel referitor la modificarea Legii privind statutul functionarului public parlamentar.

Astfel, la randul lor, functionarii din Parlament ar putea primi pensii speciale, in valoare de 80% din media veniturilor salariale din ultimul an. Aceasta categorie beneficia de pensii speciale si inainte de restructurarile din 2010.

D.T.