La pensie, fara bani? Nu economisesti, muncesti pana la 70 de ani

Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:46
4250 citiri
La pensie, fara bani? Nu economisesti, muncesti pana la 70 de ani
Foto: The Guardian

O cercetare recenta arata ca britanicii in varsta de 40-50 de ani sunt prinsi intr-o "furtuna perfecta" a scaderii economice si a crizei datoriilor care i-ar putea forta sa isi amane varsta de pensionare pana la 70 de ani.

Doar 45% dintre persoanele cu varste de peste 30 de ani care castiga minim 10.000 de lire sterline pe an isi fac economii suficiente pentru varsta de pensionare, arata un raport al companiei Scottish Widows, furnizoare de pensii private, preluata de The Guardian. Acesta este cel mai mic procent din ultimii noua ani.

Compania afirma ca veniturile puse deoparte pentru batranete trebuie sa reprezinte minimum 12% din veniturile britanicilor.

Lipsa economiilor, creditele numeroase si speranta de viata mai mare duc la o mai slaba pregatire a oamenilor pentru varsta pensionarii, arata raportul. Chiar daca numarul celor care incep sa economiseasca mai mult dupa varsta de 50 de ani este mai mare, numai 53% reusesc sa pune deoparte o suma suficienta.

In acelasi timp, studiul mai arata ca unul din patru britanici are datorii pe cardul de credit, iar unul din 10 are un imprumut nesigur.

Cercetarea, bazata pe 5.000 de interviuri, a mai descoperit ca unul din cinci britanici nu economiseste deloc pentru batranete, in timp ce o treime face acest lucru, insa insuficient.

Cercetatorii au mai stabilit ca suma anuala pe care un britanic ar trebui sa o castige pentru a duce o viata normala la varsta pensionarii este de 25.000 lire sterline.

Tom McPhail, unul dintre membrii echipei de cercetare, crede ca "pentru intreaga generatie de persoane cu varste de 40 si 50 de ani este prea tarziu.

Acestia vor trebui sa munceasca pana la 70 de ani pentru a-si permite sa se retraga. Aceasta insa nu inseamana ca nu trebuie sa mai economiseasca, ci ca trebuie sa isi modifice asteptarile".

Acesta prevede si modificarea varstei de pensionare la 70 de ani. "Acum zece ani, multi oameni se puteau retrage la 60 de ani; peste 10 ani, 70 va fi noua norma", spune McPhail.

PNL a depus un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femei, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut
PNL a depus un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femei, în funcţie de numărul copiilor pe care i-au născut
Liberalii au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii. Iniţiativa legislativă prevede că femeile vor putea...
Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat...
#varsta pensionare, #pensii private , #varsta pensie