Indemnizatiile pentru revolutionari, calculate gresit

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 17:20
6750 citiri
Indemnizatiile pentru revolutionari, calculate gresit
Foto: Digi24

Corpul de control al ministrului Muncii a stabilit ca angajati de la Casa de Pensii sunt vinovati pentru plata eronata a indemnizatiilor pentru revolutionari si sotul supravietuitor, acestia fiind cercetati administrativ pentru ca nu au emis instructiuni si norme tehnice, informeaza, vineri, MMFPS.

Corpul de control al ministrului Muncii a facut, in perioada 24 aprilie - 4 mai, o verificare a activitatii Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), echipa de control stabilind ca angajatii din cadrul CNPP care aveau responsabilitatea elaborarii instructiunilor si normelor tehnice si metodologice de aplicarea a dispozitiilor legale nu au emis nicio norma sau orice alte instructiuni cu privire la aplicarea acestei legi, ceea ce a condus la un mod de calcul eronat.

"In acest sens, s-a dispus inceperea cercetarii administrative a celor responsabili, cu privire la nerespectarea atributiilor din fisa postului referitoare la emiterea de note tehnice si instructiuni pentru prevederile Legii 285/2010. Obiectivul central al controlului a vizat modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru revolutionari, acordate conform Legii nr. 341/2004, si a indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor, acordate conform Legii nr. 578/2004, la nivelul anilor 2011 si 2012", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) transmis agentiei MEDIAFAX.

In ceea ce priveste modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru revolutionari (Legea 341/2004) si a indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor (Legea 578/2004), Corpul de control a constatat ca, in perioada ianuarie 2011 - martie 2012, CNPP a aplicat in mod eronat prevederile art. 10, alin (1) din Legea 285/2010, privind majorarea cu 15 la suta a indemnizatiilor pentru revolutionari si a celor pentru sotii supravietuitori, in sensul ca a reintregit cuantumul acestor indemnizatii la valoarea din iulie 2010 (data la care acestea au fost diminuate cu 15 la suta), in loc sa aplice majorarea de 15 la suta la cuantumul din luna octombrie 2010 al acestor indemnizatii, asa cum prevedea Legea 285/2010.

Potrivit MMFPS, dupa aplicarea defectuoasa a acestor prevederi legale, CNPP are de recuperat aproximativ 1,82 milioane de lei.

Indemnizatia pentru revolutionari a fost calculata incorect pentru aproximativ 16.000 de persoane, de la care trebuie recuperata suma de 1,25 milioane de lei, in medie 77,9 lei pe luna de persoana.

Indemnizatia pentru sotul supravietuitor a fost calculata si platita eronat pentru aproximativ 200.000 de persoane, de la care CNPP are de recuperat aproximativ 576.000 lei, adica 2,76 lei pe luna de persoana.

Pentru recuperarea acestor debite si pentru respectarea termenelor legale, masurile dispuse vizeaza urgentarea emiterii deciziilor de debit - acolo unde acestea nu au fost emise sau comunicate, in vederea recuperarii esalonate a sumelor incasate necuvenit, cu respectarea termenului general de prescriptie (36 de luni) si instituirea la nivelul CNPP a unui sistem de monitorizare a stadiului de recuperare a debitelor rezultate din sumele platite necuvenit in cazul beneficiarilor Legii 341/2004 si ai Legii 578/2004.

"Trimestrial, CNPP va transmite MMFPS o informare asupra stadiului de recuperare a acestor debite", precizeaza sursa citata.

Corpul de control al ministrului Muncii a dispus si identificarea unor masuri administrative de natura sa evite aparitia aplicarii eronate a altor acte normative si sa asigure intarirea controlului managerial bazat pe proceduri unitare de lucru.

In ianuarie, Curtea de Conturi a depistat unele disfunctionalitati la Casa Nationala de Pensii, la momentul controlului fiind 1.672 de cazuri de incompatibilitate si CNP-uri eronate, institutia explicand ca acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat intre institutiile subordonate MMFPS.

Raportul Curtii de Conturi a stabilit ca peste sase miliarde de lei lipsesc ca urmare a neincasarii unor creante din anii precedenti, insa fostul presedinte al CNPP Doina Parcalabu declara ca raportul este unul preliminar si, in plus, aceste sume ar fi trebuit incasate in perioade anterioare.

In acelasi raport erau mentionate pierderi de aproximativ 130 de milioane de euro pentru ca CNPP nu ar fi realizat venituri din dobanzi, presedintele institutiei explicand ca exista o conventie cu Ministerul de Finante privind dobanzile si ca exista excedent doar in primele zile ale lunii, pe masura ce se fac platile fiind necesara suplimentarea bugetului de pensii.

Ministerul Muncii a dispus in aprilie un control la Casa Nationala de Pensii Publice. Controlul a vizat atat modul in care au fost respectate masurilor dispuse de Curtea de Conturi, cat si stabilirea cauzele care au dus la plata incorecta a unor indemnizatii pentru revolutionari si sotul supravietuitor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#pensii revolutionari calculate gresit, #indemnizatii revolutionari calculate gresit , #recalculare pensie