Guvernul nu are bani de pensii in decembrie. Va apela la fondul de rezerva

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 15:3023669 citiri
Guvernul nu are bani de pensii in decembrie. Va apela la fondul de rezerva
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Muncii a ramas fara bani pentru plata pensiilor in luna decembrie si a cerut Guvernului sa suplimenteze fondurile alocate institutiei.

Marius Budai, noul ministru al Muncii, a declarat ca este nevoie de bani atat pentru plata pensiilor, cat si pentru achitarea comisioanelor catre Posta Romana.

"Am mai propus suplimentarea ordinii de zi cu doua hotarari de guvern privitoare la majorarea fondurilor alocate Ministerului Muncii. Prima in valoare de 42,556 milioane lei si a doua de 670 mii de lei. Prima a fost necesara pentru inchiderea tuturor calculelor cu valoarea pensiilor pe luna decembrie, iar a doua, dupa cum bine stiti, in sedinta trecuta de guvern s-a majorat cuantumul platilor catre Posta Romana cu comisioanele de plata a pensiilor acasa la oameni si am avut nevoie de aceasta suma pentru acoperirea acestei majorari", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.

Intrebat de unde va lua Executivul acesti bani, Marius Budai a spus ca din fondul de rezerva al Guvernului.

"In ultima sedinta de guvern, am prevazut aceasta situatie, pentru ca nu aveam gata toata situatia calculelor pentru luna decembrie si am socilictat Guvernului posibilitatea ca intr-o sedinta urmatoare de guvern, in masura necesitatilor, sa avem imputernicire si aprobare sa putem din fondul de rezerva al Guvernului sa solicitam acesti bani", a explicat Budai.

Ministrul Muncii a precizat ca este o situatie normala pentru final de an, pentru ca nu se poate face din timp o estimare exacta a sumelor necesare.

"E o situatie normala pentru sfarsit de an, deoarece in dinamica activitatilor Caselor Judetene de Pensii se schimba foarte mult recalcularile pensiilor, nu putem estima de la inceput exact cati oameni vor opta pentru pensie, pentru ca sunt diferite tipuri de pensie, de la pensie de invaliditate, de limita de varsta sau anticipata si atunci intervine acest reglaj in ultima luna.

Au fost ani cand au fost bani suplimentari si au fost dati inapoi la stat, in anul acesta ne-am trezit cu aceasta suma care a fost estimata ca vom avea nevoie si prinsa in aprobarea pentru accesarea fondurilor necesare din fondul de rezerva al Guvernului", a completat Budai.

La rectificarea bugetara de luna trecuta, Ministerul Muncii a primit, suplimentar, 787 de milioane de lei. Premierul Viorica Dancila a afirmat ca banii sunt pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilitati, a alocatiilor de stat pentru copii si a indemnizatiilor pentru cresterea copilului.

Pensiile cresc anul viitor, Guvernul ne asigura ca are bani

Amintim ca, potrivit noii Legi a pensiilor, aflata in acest moment in Parlament pentru a fi adoptata, punctul de pensie va creste anul viitor la 1.265 de lei.

Desi masura va avea in 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, guverantii dau asigurari ca exista bani pentru aceste majorari.

Chiar vineri, la inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila a tinut sa sublinieze ca atat pensiile, cat si salariile vor creste in 2019 si ca sunt bani suficienti.

"Vreau sa subliniez ca salariile din sistemul bugetar vor continua sa creasca potrivit Legii salarizarii unitare adoptata de Parlament. Constructia bugetului pentru anul viitor are in vedere cresterea salariului in sistemul public, cat si veniturile pensionarilor, asa cum este stabilit in Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile si pensiile nu vor fi inghetate, ci vor creste.

Aceasta pentru ca a aparut in spatiul public anumite informatii (Sic!) care pot crea incertitudine si nu e corect si drept sa cream ingrijorari, sa ne jucam cu sentimentele pensionarilor, salariatilor si sa ducem in spatiul public informatii eronate. Aceste speculatii sunt nefondate", a declarat Dancila.