Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 14:25
39733 citiri
Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Modificarea legii pensiilor militare a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un comunicat remis Ziare.com.

La aceasta masura se lucreaza incepand cu luna ianuarie 2015, cand a fost infiintat un grup alcatuit din reprezentanti ai institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva sau retragere, ai Corpului National al Politistilor si sindicatelor din politie, care au pus umarul la elaborarea acestui proiect de lege.

Astfel, ministerul a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

"Mentionam ca in urma adoptarii de catre Parlament a initiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, aceasta categorie profesionala beneficiaza in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani", potrivit MAI.

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege privind pensile militare de stat instituie reglementari prin care se revine, in principal, la regulile care caracterizeaza sistemul pensiilor ocupationale.

Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca militarii, politistii si functionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militara de serviciu sunt cele legate de varsta si vechime in serviciu.

Varsta de pensionare este prevazuta de legislatia actuala si va creste, gradual la 60 de ani, pana in anul 2030.

In acelasi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii varstei de pensionare in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea angajatul, dar nu mai putin de varsta de 45 de ani.

"Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu si care sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, ori ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militare", se arata in comunicat.

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusa folosirea mediei soldelor functiei de baza, respectiv salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai putin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

La media obtinuta se adauga solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

Pensiile vor ramane la fel sau vor fi mai mari

Principiul acestui proiect este acela ca "niciun pensionar al sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala sa nu-si piarda drepturile".

Tocmai de aceea, in caz de recalculare, pensiile aflate in plata isi vor pastra cuantumul, daca acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi.

Organizatiile profesionale, sindicale si ale cadrelor in rezerva sau retragere si-au exprimat acordul fata de forma finala a proiectului de lege a pensiilor militare de stat, conchide MAI.

Ponta, despre pensiile militare

La debutul sedintei de Guvern, premierul Victor Ponta a precizat ca va adopta niste schimbari la legea pensiilor pentru militari.

"Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar indreptam greselile din trecut si era necesar acest lucru. Am mai indreptat o parte din pensiile militarilor. (...) De-acum va fi un sistem foarte clar, aplicat in orice tara NATO si UE, care stabileste o stabilitate si predictibilate pentru cei care fac serviciul militar.

Maine este Sf. Gheorghe - Ziua Fortelor Terestre; cred ca e un moment simbolic si potrivit sa trimitem proiectul de lege catre Parlament pentru dezbatere si adoptare", a sustinut seful Executivului.

Mentiunile Guvernului

Intr-un comunicat Ziare.com, Guvernul a dat explicatii suplimentare pe aceasta tema.

  • Pensiile se platesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI si SRI.
  • Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat sa plateasca contributia aferenta acestuia.
  • Angajatul va plati lunar o cota de contributie egala cu cota de contributie individuala de asigurari sociale, suma ce va fi varsata la bugetul de stat. Baza lunara de calcul a contributiei individuale este solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

C.P.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#proiect aprobat pensii militare, #pensii militari proiect , #pensii militare