Dusa: MApN si MAI pot plati pensiile militare recalculate din bugetul pe 2013

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 20:15
4744 citiri
Dusa: MApN si MAI pot plati pensiile militare recalculate din bugetul pe 2013

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca ministerul pe care il conduce are posibilitatea ca inca din anul 2013 sa plateasca diferenta de 10 la suta retinuta pensionarilor militari, daca Parlamentul va adopta proiectul de lege care prevede aceasta majorare.

"Ministerul Apararii si Ministerul de Interne, asa cum spune domnul ministru Stroe, au posibilitatea ca, din bugetul acestui an, daca legea va intra in vigoare pentru cei 10 la suta pe care i-au pierdut la pensii, sa platim aceste pensii inca incepand din anul 2013, sau diferenta", a declarat, duminica, ministrul Dusa.

El a precizat ca Legislativul urmeaza sa dezbata proiectul de lege care se refera la pensiile militare, care a fost analizat in sedinta de guvern de saptamana trecuta.

"Premierul a spus ca exista premise ca, juridic, aceasta problema sa se rezolve de la 1 ianuarie 2014, dar tot dansul a precizat ca, daca proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, Ministerul Apararii si Ministerul de Interne, care au majoritatea pensionarilor, vor gasi resursele necesare ca legea sa fie aplicata din momentul in care va fi adoptata si publicata in Monitorul Oficial", a aratat el.

Pe de alta parte, Mircea Dusa aratat a ministerul pe care il conduce a elaborat un proiect de lege care sa ofere un fundament juridic durabil pensiilor din sistemul militar, redactat in conditiile "bulversarii care s-a creat in sistemul de pensii militare".

"Acest proiect de lege este realizat, este in curs de avizare la ministerele care au atributii in acest sens si, in urmatoarele zile, dupa ce va fi aprobat in guvern, il voi trimite in Parlament", a tinut sa precizeze ministrul Apararii.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in anul 2013 Guvernul nu are sursa de finantare pentru rezolvarea problemei pensiilor militare, el aratand ca ministerele Apararii si de Interne cauta ca din fondurile pe care le au deja la dispozitie sa faca o realocare pentru acestea.

"Anul acesta nu avem inca sursa de finantare. Daca o gasim, cu atat mai bine. Exista conditionarea bugetului. In acest momet in buget nu sunt alte resurse", a spus Ponta.

El a spus ca ministerele Apararii si de Interne cauta sa faca o realocare din fondurile pe care le au deja la dispozitie.

"Dar ministerul Apararii si ministerul de Interne - sunt mai putine situatii la serviciile de informatii, partea substantiala este la MApN si la MI - si in aceste zile si in continuare o sa caute din fondurile pe care le au deja la dispozitie o realocare in asa fel incat sa se poata aplica cat mai repede. E un lucru de a face dreptate - in primul rand sa recunoastem un drept si dupa aceea sa vedem cand putem sa-l si realizam", a adaugat Ponta.

Plata pesiilor militare, aprobata de Guvern

Guvernul a avizat favorabil proiectul legislativ privind plata pensiilor militare recalculate la nivelul din decembrie 2010, dar cu conditia ca legea sa fie aplicata din ianuarie 2014, conform unor surse oficiale.

Proiectul legislativ a fost depus in luna martie la Parlament de catre mai multi deputati si senatori, printre care Gabriel Oprea, Corneliu Dobritoiu si Radu Stroe.

In forma depusa de Parlament, proiectul prevede ca pensiile militare sau revizuite, ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, sa fie platite totusi in cuantumul cuvenit pentru acea luna.

Actul normativ stabileste ca plata in acest cuantum va fi efectuata incepand cu luna urmatoare celei in care intra in vigoare aceasta lege.

Surse oficiale au declarat insa, marti, ca Guvernul a avizat favorabil acest proiect legislativ, dar cu conditia ca legea sa fie aplicata din ianuarie 2014.

Decizia a fost luata dupa ce Ppremierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Guvenul nu are in acest moment resurse pentru a acoperi suma de 8 milioane de lei lunar reprezentand pierderi ale militarilor la calcularea pensiilor, el aratand ca aceasta suma ar putea fi gasita eventual din ajustari in bugetele de pensii ale ministerelor.

"Am avut azi o noua discutie cu vicepremierul Oprea si cu ministrii Dusa si Stroe privind cele 18.000 de persoane care au avut de pierdut prin calcularea pensiilor militare. Suma lunara este cam de 8 milioane de lei. Nu avem in acest momet din alte resurse, eventual poate fi gasita din ajustari in cadrul bugetelor de pensii ale fiecarui minister in parte", a spus Ponta, intrebat daca Guvernul a identificat resurse pentru a acoperi aceste cheltuieli.

Premierul a precizat ca marti, in sedinta de Guvern, se va discuta din nou problema pensionarilor militari.

El afirmase anterior ca asteapta de la ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, o solutie in privinta banilor pentru pensiile militarilor, dupa ce PNL a anuntat ca nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii stransi astfel fiind necesari pentru aceste pensii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Dusa plata pensii militare, #ministrul Apararii plata pensii miliatare, #Guvern plata pensii militare, #plata pensii militare , #legea pensiilor militare