Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie

Luni, 06 Mai 2013, ora 21:00
3966 citiri
Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie
Foto: Arhiva

Datele arata ca circa 95% din deficitul inregistrat de Romania in trimestrul 1 al anului 2013 provine din subventionarea deficitului asigurarilor sociale si al Fondului de Sanatate. Sistemul de pensii isi ia, insa, partea leului. Cum? Si de ce?

Pensionarii care au varsta legala de pensionare reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de beneficiari de pensii de-abia pentru veniturile lunare asigurate de stat mai mari de 600 lei.

Sub acest prag, predomina categoriile asimilate varstnicilor care au iesit din activitate, respectiv persoanele cu diverse grade de invaliditate, urmasii fostilor pensionari care au dreptul la sustinere din partea statului, cei care s-au pensionat anticipat si persoanele care primesc ajutor social, potrivit legilor in vigoare.

Gruparea numarului pensionarilor de Asigurari sociale de stat pe nivele de pensii, conform deciziilor individuale primite, arata ca ponderea maxima a celor care primesc pensie in baza invaliditatii (50,6% din numarul total de beneficiari de pensii) se regaseste in intervalul 221 lei - 230 lei lunar.

Ponderea maxima a celor primesc pensie in calitate de urmas (65,7%) se afla cu 100 de lei mai jos, in intervalul 121 - 130 lei lunar.

In schimb, ponderea maxima a pensionarilor pentru limita de varsta se regaseste in intervalul 2.501 - 3.000 lei lunar.

De-abia in apropierea pragului de 1.000 lei lunar se ajunge la o pondere de 90% a pensionarilor in sens clasic, respectiv persoane care au iesit din activitate din cauza varstei inaintate (nu neaparat si care indeplinesc conditia de vechime si incluzand persoanele cu dizabilitati care au trecut peste limita legala de varsta).

Altfel spus, in marea majoritate a cazurilor, pensia este mica pentru cei care primesc pensie si Nu pentru cei care au contribuit la sistemul de asigurari sociale. Citeste mai multe despre Cum apare deficitul asigurarilor sociale. Diferenta dintre pensionar si beneficiar de pensie pe cursdeguvernare.ro.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#deficit asigurari sociale Romania, #pensii nivel Romania, #pensie limita varsta nivel Romania , #recalculare pensie