Cum afli online ce pensie vei încasa de la stat. Paşii interminabili pe care trebuie să-i faci până la accesarea efectivă a contului

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 22:10
11610 citiri
Cum afli online ce pensie vei încasa de la stat. Paşii interminabili pe care trebuie să-i faci până la accesarea efectivă a contului
Pusculiţa de la stat. Pensiile sunt plătite de actualii angajaţi, printr-o cotă din salariul lunar brut care se direcționează către Bugetul de Asigurări Sociale (C.A.S.) FOTO Pixabay.com

Ai acumulat câțiva ani în câmpul muncii, fiind angajat, și ți-ai dori să știi unde s-au dus banii pe care angajatorul tău i-a distribuit către sistemul pensiilor de stat sau Pilonul I, cum este oficial denumit.

Mai mult, având în vedere întreagă digitalizare despre care s-a vorbit de la declanșarea pandemiei încoace, ai vrea să și afli în sistem online, fără să fie nevoie să stai la vreo coadă interminabilă, care este suma pe care o ai, în acest moment, și dacă aceste contribuții au fost și virate către sistemul pensiilor de stat.

De asemenea, trebuie să cunoşti faptul că munca la negru este muncă nedeclarată, astfel că salariații care acceptă această situaţie trebuie să fie conștienți că angajatorul nu le declară și nu le achită contribuția la pensii.

Ce poți afla folosind doar internetul

Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat (Pilonul I).

În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Deci întregul proces nu este 100% online. Este necesar să stai şi la "puţină" coadă.

Ulterior, vei primi un e-mail, potrivit unei descrieri amănunţite realizată de avocatnet.ro, prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.

1. Autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

2. Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3. În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

4. Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

5. După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.

Ce categorii de pensii intră în Pilonul I

Pilonul I reprezintă sistemul pensiilor de stat și este reglementat prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această pensie se primește după ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale.

Pensiile sunt plătite de actualii angajaţi, printr-o cotă din salariul lunar brut care se direcționează către Bugetul de Asigurări Sociale (C.A.S.). Această cotă este de 25% din salariul brut și cuprinde contribuțiile pentru sănătate și pensii, dar și contribuția pentru pensia administrativă privată (3,75% din 25%).

Conform art.51 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în Pilonul I se pot înscrie următoarele categorii de pensii:

• pensia pentru limită de vârstă este acea pensie care în prezent se poate acorda persoanelor care au ajuns la vârsta de 65 de ani (în cazul bărbaților) și 63 de ani (în cazul femeilor) și au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. Acest tip de pensie se activează atunci când te angajezi prima dată, iar stagiul complet de cotizarea este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

• pensia anticipată este pensia acordată celor care au cotizat cel puțin 43 de ani și se acordă cu cinci ani mai devreme de împlinirea vârstei standard de pensionare;

• pensia anticipată parțial se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare (35 de ani), precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani;

• pensia de invaliditate se poate obține de către persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, dar și din cauze care nu au legătură cu mediul de lucru;

• pensia de urmaș se acordă în cazul decesului unei persoane pensionate sau care îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii, copiilor și soțului supraviețuitor.

În cazul copiilor, pensia se oferă până la vârsta de 26 de ani, cu condiția ca aceștia să își continue studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#pensie de stat, #Pilonul I pensii, #cnpp, #autentificare, #cont, #contributii sociale, #angajatori , #calcul pensii