Claudiu Nasui (USR), despre problemele pe care le-ar putea ridica legea impozitarii pensiilor de serviciu

Vineri, 19 Iunie 2020, ora 18:24
11989 citiri
Claudiu Nasui (USR), despre problemele pe care le-ar putea ridica legea impozitarii pensiilor de serviciu
Foto: Facebook/Claudiu Nasui

Legea privind impozitarea pensiilor de serviciu, votata miercuri, prevede ca pensiile contributive si cele de serviciu sa fie impozitate diferit, mai exact cu 10% pentru sumele cuprinse intre 2.001 lei si 7.000 de lei si pana la 85% pentru cele care depasesc pragul de 7.001 de lei. Ulterior, Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat legea la Curtea Constitutionala a Romaniei, invocand motive precum "discriminarea" celor vizati de aceasta lege si incalcarea articolelor 16 si 56 din Constitutia Romaniei.

Claudiu Nasui, deputatul care a venit cu propunerea legislativa, a comentat, pentru Ziare.com, intregul parcurs al initiativei, din anul 2017 pana in acest moment.

Inceputul: desfiintare, nu impozitare

Claudiu Nasui aminteste ca initiativa legislativa a fost propusa in anul 2017, de el, in calitate de parlamentar USR, dar atunci proiectul prevedea desfiintarea pensiilor speciale, nu impozitarea lor. "La scurt timp, a venit o initiativa PNL, dar senatorii PNL care au initiat proiectul si-au retras semnatura. Dupa care a venit PNL cu un alt proiect de desfiintare a pensiilor speciale, care, mai apoi, s-a contopit cu al nostru si a fost declarat neconstitutional", declara Claudiu Nasui.

Pragul variabil, in discutiile initiale

Claudiu Nasui declara ca initiativa USR prevedea ca impozitarea sa fie pe un prag variabil, adica: "Daca cineva are o pensie contributiva de 4.000 de lei si are si o pensie speciala de 3.000 de lei, impozitam numai 3.000 de lei. Dar daca are o pensie speciala de 7.000 de lei, impozitam tot ce e peste 3.500 de lei, pragul initial propus de noi", adauga deputatul.

Parlamentarul considera ca exista doua posibilitati: "Fie impozitezi doar componenta speciala, iar atunci Curtea Constitutionala a Romaniei poate sa spuna ca e discriminatoriu, ca trebuie sa impozitezi toata pensia, fie impozitezi toata pensia si atunci Curtea poate sa spuna ca afectezi un drept de proprietate.(...) Pensiile contributive sunt o contra-parte a contributiei, pe cand pensiile speciale nu sunt".

De la un prag de 3.500 de lei la unul de 7.000 de lei

Claudiu Nasui sustine ca pragul votat, joi, este prea ridicat si ca, initial, a propus unul de 3.500 de lei: "Daca puneam pragul la 3.500 de lei, cu o cota de impozitare de 90%, statul ar fi luat 4-5 miliarde de lei. Cu pragul asta care e acum, o sa fie maxim 500 de milioane, deci de aproape zece ori mai putin".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzice fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Claudiu Nasui, #USR, #legea impozitarii pensiilor de serviciu, #pensii speciale, #proiect de lege, #lege, #initiativa legislativa , #pensii speciale