Cinci motive pentru a opta pentru o pensie privata - De la cititori

Sambata, 12 Martie 2011, ora 11:45
1914 citiri
Cinci motive pentru a opta pentru o pensie privata - De la cititori

Mult discutatul sistem de pensii actual nu numai ca da semne de oboseala, dar are si simptomele unei boli grave.

Acesta a fost gandit ca un sistem de sprijin intre generatii si se pare ca in viitorul apropiat numarul contribuabililor se va reduce considerabil, in timp ce numarul pensionarilor va creste, facand aproape imposibila sustenabilitatea sistemului. O varianta mai sigura ar fi pensiile private.

Bani la stat

In prezent, angajatii platesc la stat 10,5% din salariul brut, constituind Contributia pentru Asigurari Sociale (CAS). Din aceasta contributie de 10%, 8% merge la Fondul de Stat, iar 2,5% se duc in contul personal al angajatului, care este administrat de un Fond de Pensii.

Oportunitatea momentului

In momentul de fata, persoanele cu varsta intre 18 si 35 de ani sunt obligate prin Legea 263/2010, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 853 din 20.12.2010, sa adere la un anume fond de pensii, avand la dispozitie doar patru luni de zile.

Pentru persoanele care nu reusesc sa aleaga un fond de pensii in cele patru luni puse la dispozitie prin lege, cele 2,5 procente din CAS vor fi directionate, in mod aleatoriu, la unul din Fondurile de Pensii existente.

In plus, persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au posibilitatea sa adere la sistemul de pensii privat, dar nu sunt obligate prin lege.

Cinci motive

In acest sens, ar exista cel putin cinci motive pentru a adera la sistemul de pensii private.

In primul rand, pensia obtinuta prin sistemul de pensii privat va fi mai mare, fara a plati nimic in plus. Pensia privata nu presupune o plata suplimentara, ci doar redistribuirea a 2,5% din salariul brut catre un cont administrat de un Fond de Pensii.

In al doilea rand, pensia este garantata de stat. Cu toate ca banii respectivi vor intra intr-un cont personal si vor fi folositi de Fondul de Pensii, totusi, statul este cel care da siguranta faptului ca la varsta pensionarii, stabilita prin lege, contribuabilul va beneficia de pensia binemeritata.

Un alt motiv ar fi acela ca banii acumulati se strang intr-un cont individual si reprezinta proprietatea participantului. Mai mult, banii din contul personal se pot mosteni.

Apoi, in cazul unei nemultumiri privind modul cum sunt gestionati banii din cont, exista posibilitatea de transfer catre un alt Fond de Pensii preferabil.

Si, nu in ultimul rand, proprietarii contului pot beneficia, periodic, de consultatii, precum si de un extras de cont pentru o verificare sumara si pentru siguranta personala ca totul decurge normal.

O batranete linistita

In concluzie, oportunitatea de aderare la un sistem de pensii privat este binevenita si ea trebuie fructificata. Altfel, riscam sa avem o batranete nelinistita si cu probleme financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
La câți pensionari a ajuns România, în luna martie. Cât este pensia medie în țara noastră
Un număr de 4.752.548 de pensionari era înregistrat în martie 2024 în România, cu 3.890 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.247 de lei, conform...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#pensii private, #pensie, #pensii Romania, #fondul de pensii , #fonduri pensii