Sute de mii de pensii recalculate, dupa decizia CCR. Plata se va face din 2014 (Video)

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 18:3814348 citiri
Sute de mii de pensii recalculate, dupa decizia CCR. Plata se va face din 2014 (Video)

Aproximativ 200.000 de pensii vor fi recalculate, in urma deciziei Curtii Constitutionale privind recalcularea pentru pensiile care intra in plata in anul 2013.

Potrivit Realitatea Tv, dosarele de pensie care au fost deschise intre 1 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013 vor fi recalculate, dupa publicarea motivarii deciziei CCR referitoare la Legea pensiilor.

Totodata, potrivit CCR, decizia de indexare are efect retroactiv.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat miercuri seara ca spera ca recalcularea pensiilor sa se incheie pana la sfarsitul anului 2013.

"Nu se poate ca oamenii sa ramana fara acest drept. Nu se vor taia pensiile. Coeficientii sunt mai mari pentru 2011 si 2012 decat cei din 2013. Nu am hotarat daca banii vor fi dati intr-o singura transa sau in mai multe", a explicat ministrul Muncii.

Campeanu nu a spus si daca exista bani la buget pentru recalculare, evitand sa se pronunte in privinta unor costuri estimative. Ministrul Muncii a mai afirmat, pentru Mediafax, ca pensiile recalculate vor fi acordate din anul 2014.

Ponta: Nimeni nu va pierde un leu din pensie dupa decizia CCR (Video)

Prim-ministrul Victor Ponta a dat asigurari, vineri, ca veniturile pensionarilor nu vor scadea in urma deciziei Curtii Constitutionale.

"Asigur ca daca va fi cazul sa recalculam, sigur dam banii, daca ne cere Curtea sa taiem, nu voi fi de acord si vom gasi o alta solutie administrativa ca absolut nicio pensie sa nu fie scazuta. (...) Imi pare rau ca va fi o noua procedura administrativa de recalculare, asta e, daca asa a decis Curtea. Nimeni nu va pierde un leu din pensie in urma deciziei CCR", a spus Ponta.

Ponta, dupa discutiile cu FMI: Crestem salariul minim, scadem CAS-ul si marim accizele

Premierul a anuntat, luni, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI, Banci Mondiale si Comisiei Europene, ca pensiile vor fi indexate, de la 1 ianuarie, atat ca s-a stabilit anterior - cu 3,76 la suta.