Câți bani vom încasa la pensie în funcție de salariul actual. Simulări de calcul pentru anul 2033 pe multiple niveluri de venit brut

Joi, 16 Martie 2023, ora 12:47
7070 citiri
Câți bani vom încasa la pensie în funcție de salariul actual. Simulări de calcul pentru anul 2033 pe multiple niveluri de venit brut
Senior relaxându-se la malul mării FOTO Pixabay

În prezent, pensiile se calculează în funcție de mai multe elemente pe care le au în vedere reprezentanții Casei Naționale de Pensii.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie.

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit cpmb.ro.

Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:

Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12): 12

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă:

Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar: Câştig salarial mediu brut lunar

Punctajul lunar, pentru perioadele asimilate:

  • Perioada asimilată Câştigul lunar luat în calcul
  • Pensie de invaliditate Cuantumul pensiei de invaliditate
  • Studiile universitare
  • Serviciul/stagiul militar
  • Concediu de creştere a copilului 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective
  • Concediu pentru incapacitate temporară de muncă Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă

Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:

▪ 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;

▪ 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;

▪ 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:

▪ cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;

▪ cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Cât ar primi la pensie un angajat

Un angajat care are un salariu brut de 4.000 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii, potrivit adevarul.ro.

În cazul în care cotizează la Pilonul II, pensia de la stat va fi mai mică, dat fiind că și contribuțiile sunt mai mici.

La un salariu brut de 5.000 de lei și pensionarea în 2033, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, dacă asiguratul nu cotizează la Pilonul II, iar pentru un salariu brut de 6.000 și pensionarea peste 10 ani, fără contribuții la pensiile private obligatorii, pensia ar fi de 1.870 de lei, scrie sursa citată.

Pentru un salariu brut de 7.000 de lei pensia ar fi de aproape 2.500 de lei.

Pe viitor sistemele de calcul s-ar putea schimba.

Pensionarii din România

Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul IV 2022, de 4,992 milioane de persoane, în scădere cu 4.000 persoane faţă de trimestrul III 2022.

Pensia medie lunară a fost de 1.866 de lei, în creṣtere cu 0,5% faṭă de trimestrul precedent, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

”În trimestrul IV 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 4.992.000 persoane, în scădere cu 4.000 de persoane faţă de trimestrul III 2022; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.604.000 persoane, în creṣtere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent; pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.866 lei, în creṣtere cu 0,5% faṭă de trimestrul precedent; pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.778 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 49% (comparativ cu 51,6% în trimestrul precedent); indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 97,1%”, arată datele INS.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, respectiv la 14 la 10 în judeṭul Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 956 de lei (1.409 lei în judeţul Botoṣani, 1.421 lei în judeṭul Giurgiu, 1.425 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2.365 lei în judeṭul Hunedoara, 2.254 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2.085 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent - indemnizaţie socială), în trimestrul IV 2022, a fost de 1.151.100 persoane, din care: - 1.027.200 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,3% din totalul pensionarilor din această categorie; 118.200 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,6% din totalul acestora; 5.700 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,9% din totalul acestei categorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#pensii, #calcul pensie, #pensii Romania, #Casa de Pensii , #stiri pensii