Caii si cainii din Politie si Armata ar putea primi pensie la iesirea din activitate - proiect de lege

Sambata, 24 Martie 2018, ora 11:14
9480 citiri
Caii si cainii din Politie si Armata ar putea primi pensie la iesirea din activitate - proiect de lege
Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne

Cainii si caii de la Politie, Jandarmerie, SRI si din Armata ar putea primi un soi de pensie speciala la iesirea din activitate din cauza varstei sau daca starea de sanatate nu le mai permite efortul fizic.

In prezent, dupa 8-10 ani de activitate, aceste animale devin indezirabile pentru statul roman, care nu stie cum sa scape mai repede de ele si fie le scoate la licitatie, fie chiar le eutanasiaza.

In numeroase ocazii, soarta cainilor care ies din Politie a atras atentia opiniei publice:

Un proiect de lege depus spre dezbatere la Senat prevede ca aceste animale de serviciu aflate in slujba statului roman vor putea beneficia de servicii medicale si ingrijire speciala tot restul vietii.

Propunerea legislativa privind intretinerea animalelor de serviciu "scoase din functiune" este initiata de un grup de senatori si deputati ai Opozitiei, printre care fostul presedinte Traian Basescu si liberalul Florin Citu.

"Tinand cont de activitatea extenuanta pe care o desfasoara animalele de serviciu aflate in slujba statului roman, este in primul rand o datorie civica de a le asigura dreptul la viata si conditiile necesare de adapost si hrana dupa implinirea varstei de pensionare", se arata in expunerea de motive.

Iata ce prevede proiectul ca beneficii pentru animalele de serviciu scoase din activitate:

  • dreptul la ingrijire pe viata, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate;
  • cazarea la unitatea unde animalul de serviciu si-a desfasurat activitatea sau intr-un centru special amenajat, public sau privat, pe toata durata vietii sau pana la adoptie;
  • asigurarea conditiilor necesare pentru a fi adoptate (instructorii animalelor de serviciu au prioritate la adoptie).

In plus, toate animalele vor dispune de un carnet de sanatate special, in baza caruia se vor deconta cheltuielile pentru tratamente medicale in limita a 300 de lei/luna.

Suma poate fi decontata de catre persoanele care au adoptat respectivele animale direct de la institutiile unde acestea au activat.

Daca banii sunt folositi in alte scopuri este infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la trei luni la doi ani.

In expunerea de motive se mai arata ca anual ies din activitate aproximativ o suta de caini si cai, iar suma necesara pentru ingrijirea lor ar fi sub 80.000 de euro pe an.

B.B.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#pensie caini cai Politie Armata , #sistemul pensii