Coaliția râvnește din nou la banii Pilonului II de pensii. ”Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării, să şi le asume” EXCLUSIV

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 21:30
7641 citiri
Coaliția râvnește din nou la banii Pilonului II de pensii. ”Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării, să şi le asume” EXCLUSIV
Discuții pe marginea legii privind Pilonul II FOTO www.pexels.com

Scandal în coaliție pe tema banilor din Pilonul II de pensii. Sub pretextul îndeplinirii cerințelor din PNRR, se discută schimbarea legii în ceea ce privește Pilonului II. Banii de aici ar putea să nu mai fie retrași deodată, ci doar eșalonat, pe o durată de 12 ani. Ceea ce înseamnă ca mulți ar putea să nu mai apuce să își încaseze toți banii.

În cele două mari partide aflate la guvernare există acum dezbateri aprinse, contradictorii, privind modalitatea de plată a sumelor adunate în conturile de pensie privată obligatorie ale participanților. Asta după ce HotNews.ro a scris că Ministerul Muncii şi ASF vor să elimine posibilitatea plăţii integrale a pensiei şi lungirea termenului de plată de la 5 ani la 12 ani. Potrivit proiectului de lege, gestionat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), plata integrală a sumei acumulate ar putea să se facă doar în situaţii excepţionale.

România s-a angajat în fața Comisiei Europene ca, până la finele lunii martie, să vină cu reglementări pentru Pilonul II de pensii, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență. Demersul face parte din cele peste 500 de jaloane și ținte pe care și le-a asumat pentru a primi 29 de miliarde de euro în următorii cinci ani.

”Sunt deja discuții purtate pentru configurarea acestei soluții privind reformarea sistemului de pensii. Nu s-a tranșat. Până la finele trimestrului România are termen. Este o discuție privind capacitatea României de a îndeplini angajamentele”, spune Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, afirmă că „nu e nicio modificare și în acest moment nu este nicio lege care să reglementeze cum se plătesc banii din Pilonul II.

”Când va exista această lege, acolo vom vedea dacă iei toți banii odată sau dacă sunt dați lunar. Din punctul meu de vedere, ar trebui să lași la alegerea oricărui cetățean care a contribuit cum vrea să primească banii din Pilonul II”, a spus Vîlceanu.

Ce ne declară Autoritatea de Supraveghere Financiară

La solicitarea Ziare.com, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) precizează că analizează soluțiile legislative adoptate de diferite țări europene privind modalitățile de plată a pensiilor private, pentru a găsi acele mecanisme care se pliază cel mai bine sistemului de pensii private din România.

”În ceea ce privește elaborarea proiectului de lege privind plata pensiilor private, menționăm faptul că în prezent se află în analiză soluțiile legislative adoptate de diferite țări europene cu privire la modalitățile de plată a pensiilor private pentru a identifica și adapta acele mecanisme care se pliază cel mai bine sistemului de pensii private din România, cu luare în considerare a valorii activului acumulat de către participanți la momentul pensionării. Întrebările adresate de dumneavoastră vizează aspecte punctuale care se află în prezent în analiză, prin urmare nu vă putem da un răspuns concret”, a transmis ASF, în urma solicitării Ziare.com.

Legea nr. 411/2004 republicată cu modificările și completările ulterioare și legea nr. 204/2006 cu modificările și completările ulterioare conțin prevederi referitoare la plata activului personal sub forma unei plăți unice sau plăți eșalonate pe o durată de maximum 5 ani, în caz de pensionare, respectiv la atingerea vârstei de 60 de ani, în caz de pensionare pe caz de invaliditate pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității, sau în cazul decesului participantului, mai arată ASF.

”La momentul finalizării proiectului de lege privind plata pensiilor private, acesta va fi publicat în procedură de transparență decizională”, mai precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ghinea zice că nu există asemenea prevederi în PNRR

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene şi cel care a gestionat Planul Naţional de redresare şi Rezilienţă (PNRR) spune că restricţionarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR.

”Dacă guvernul vrea să facă şi alte modificări la lege, nu are decât să le facă. Restricţionarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să şi le asume, nu să invoce PNRR”, a declarat Cristian Ghinea, citat de HotNews.ro.

Despre câți bani este vorba

Beneficiarii Pilonului II au încasat 278 milioane de lei anul trecut, cu 56% mai mare decât în 2020, iar cei din Pilonul III 100 de milioane de lei, cu 30% mai mult decât în în anul precedent, arată datele Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Numărul total de participanţi înregistraţi în sistem a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numărul mediu al participanţilor cu contribuţii virate lunar a fost de 4 milioane, în creştere cu 140.000 faţă de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei (18 miliarde euro), în creştere cu 18,6% faţă de finele lui 2020.

Volumul total de contribuţii virate în Pilonul II în 2021 a fost de 9,77 miliarde de lei (2 miliarde euro), cu 9,6% mai mare decât în 2020, evoluţie explicată în principal de creşterea salariilor din economie, dar şi de intrările de noi participanţi în sistem.

Randamentul mediu ponderat al celor 7 fonduri a fost de 5,88% în 2021, uşor sub cel de 6,19% din 2020. Acest randament se traduce într-un câştig net pentru participanţi în valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane euro) în 2021, uşor peste câştigul de 4,4 miliarde de lei (900 milioane euro) generat în 2020. De la lansare (mai 2008) şi până în prezent, fondurile de pensii de Pilon II au înregistrat un randament mediu anual de 8%, generând pentru participanţi un câştig (net de toate comisioanele) în valoare totală de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde euro).

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#pensii, #pilonul II, #asf , #Pensii