Artistii romani au cerut pensii, la PE - Stela Popescu i-a facut sa rada pe europarlamentari

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 21:03
6033 citiri
Artistii romani au cerut pensii, la PE - Stela Popescu i-a facut sa rada pe europarlamentari

Pentru prima oara in Parlamentul European a avut loc o dezbatere pe tema securitatii sociale a artistilor si managementului drepturilor de autor.

Organizata de eurodeputatul PDL Petru Luhan, la dezbatere au luat parte, printre altii, Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Toni Grecu, dar si Laurentiu Duta, CRBL si Andreea Banica.

Alexandru Arsinel, directorul teatrului Constantin Tanase, a spus in PE ca statutul actorului trebuie definit la nivel european si chiar universal, pentru ca el nu poate fi doar un prestator de servicii, asa cum este considerat in Romania.

"Promovarea diversitatii culturale si a dialogului intercultural, a culturii in general, ca un catalizator al creativitatii in cadrul strategiei de la Lisabona pentru crestere economica, locuri de munca, inovare si competitivitate, trebuie sa duca in opinia mea si la crearea, concretizarea la nivel european, a unui cadru normativ care sa asigure securitatea si protectia sociala a creatorilor si artistilor interpreti.

Cred ca trebuie sa reflectam, avand, sunt convins, sustinerea Consiliului si a Comisiei Europene, la gasirea unor solutii pentru un sistem de garantare a drepturilor morale si patrimoniale ale creatorilor si artistilor interpreti, a pensiilor, precum si a unor solutii prin care si artistii si profesionisti din cultura sa-si poata schimba temporar cu usurinta si fara obstacole financiare locul in care se exprima, fie in cadrul unor institutii de spectacole si concerte, fie ca artisti liberi profesionisti", a spus Arisnel, in varsta de 74 de ani.

Partenera sa de scena, Stela Popescu, a provocat rasete in sala atunci cand, vorbind despre bunele intentii ale UE in materie de reglementare in domeniul drepturilor artistilor, a folosit sintagma "Pana la Dumnezeu, te mananca sfintii".

Stela Popescu sustine ca daca tot este monitorizata Romania in atatea domenii de UE, ar trebui ca in unele sa primeasca si ajutor.

"Se vorbeste de organizatiile astea de colectare a drepturilor de autor, de exemplu. Daca ei nu au bani, pentru ca banii nu vin de la cei care folosesc munca noastra, de unde sa primeasca artistii bani? Si acolo trebuie sa existe o lege clara si o obligativitate clara a celor care folosesc munca noastra.

"Nu stiu cati rulmenti am facut noi"

Mai ales ca, stie toata lumea, creativitatea nu se plateste cat trebuie, dar am vrea macar ca artistul sa duca o viata decenta si sa aiba posibilitatea de a se gandi la creatie si nu la foamea si la painea de maine. Nu stiu cati rulmenti am facut noi, cat de mari si cat de buni au fost, dar stiu precis ca sunt mari artisti romani care au facut fericiti oameni de pe tot globul", a mai afirmat artista in varsta de 78 de ani.

Sofia Vicoveanca s-a recomandat in PE drept pastratoare de traditii populare si interpreta de folclor si a mentionat ca in aceasta toamna va implini 54 de ani de cand slujeste "cu toata pasiunea si credinta cantecul popular din partea de nord-est a Romaniei, Bucovina".

Pe vremuri se cotiza la ATM si exista o pensie. A venit Revolutia si s-a rupt firul

"Pana la Revolutie foarte multi artisti liberi profesionisti au cotizat la ATM, Asociatia oamenilor de teatru si muzica. Acesti artisti liberi profesionisti erau obligati o data la cinci ani sa sustina un examen profesional, in care erau verificati de o comisie de specialisti. Aceasta cotizatie insemna ca atunci cand artistul atingea varsta de pensionare sa primeasca o pensie.

S-a cotizat ani si ani la rand. A venit Revolutia si s-a rupt firul. Nu mai sunt acte, banii care s-au strans nu se mai gasesc. Iata, acesti artisti de mare valoare care au bucurat inimile romanilor si nu numai au ramas ai nimanui. Doar publicul ii iubeste cu recunostinta", a spus interpreta de folclor care a venit imbracata in costum popular la dezbatere, ca si Gheorghe Turda.

La randul sau, Toni Grecu a declarat ca initiativa de a aduce o serie de artisti la PE pentru a vorbi in fata unor persoane care gestioneaza problemele artistilor la nivelul UE este una datatoare de speranta.

"Dorinta noastra este ca artistul roman sa aiba drepturi egale cu artistii din celelalte tari, deci sa existe o legislatie la nivelul UE care sa ne puna pe aceeasi linie pe toti. Macar sub aspectul impozitului, daca nu al veniturilor. Pentru ca nu putem avea pretentia sa castigam la fel castiga artistii din Franta sau Germania sau din Anglia, nu exista comparatie", a afirmat Toni Grecu.

El a adaugat ca a sustinut la intalnire cauza artistilor "free-lance" tineri, care sunt "ai nimanui".

Numar unic de asigurare sociala valabil pe viata si card european pentru asigurarea de sanatate

Cat despre initiatorul dezbaterii, eurodeputatul Petru Luhan, acesta propune ca artistii sa beneficieze de un numar unic de asigurare sociala valabil pe viata care sa contina informatii legate de contractele avute, sistem care ar facilita transferul drepturilor de securitate sociala dobandite in diferite state membre de-a lungul vietii, precum si de un card european pentru asigurarea de sanatate.

"Am mai propus infiintarea unui fond european din care sa se alimenteze artistii pentru a genera valoare culturala europeana si pentru a o promova si nu in ultimul rand am cerut o reglementare la nivel european in ceea ce priveste agentiile de gestiune a drepturilor principale si a drepturilor conexe pentru artistii din UE. Daca CE va ignora aceste lucruri, eu voi face presiuni asupra executivului UE sa tina cont de ele", a mai spus Luhan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#dezbatere PE artisti pensii, #drepturi artisti PE, #drepturi autor pensii artisti , #stiri pensii