16.063, pensia care n-ar trebui sa existe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 15:06
7595 citiri
16.063, pensia care n-ar trebui sa existe (Opinii)
Foto: exclusivnews.ro

Nu cred ca pensia speciala de 16.063 de lei a judecatorului Florin Costiniu ar trebui suspendata pe perioada procesului in care domnia sa este acuzat de coruptie.

O asemenea prevedere legala, sugerata de procurorul general Codruta Kovesi, ar fi neconstituionala pentru ca ar incalca prezumtia de nevinovatie. Pana cand impotriva domniei sale nu va fi pronuntata o hotarare de condamnare definitiva si irevocabila, Florin Costiniu este in deplinatatea drepturilor sale de orice fel, inclusiv acela de a-si primi pensia legala.

In opinia mea, pe care nu o poate interzice nicio prezumtie, Florin Costiniu este o rusine pentru corpul magistratilor, daca nu pentru actele de coruptie, macar pentru felul in care batea din calcaie in fata unui personaj precum Catalin Voicu, supusenie deja dovedita de celebrele interceptari telefonice de la dosar. Si totusi, cred ca daca am accepta o astfel de incalcare a prezumtiei de nevinovatie, tentanta desigur in tara in care o pensie de zeci ori mai mica decat a lui Florin Costiniu este considerata o pensie mare, in tara in care multi angajati nu castiga intr-un an 16 mii de lei, ne putem trezi cu orice alta incalcare ulterioara.

Da, pensia lui Florin Costiniu nu ar trebui suspendata pe perioada procesului. Dar Florin Costiniu nu ar trebui sa aiba aceasta pensie, imi pare rau pentru termen, de-a dreptul obscena intr-o tara ca Romania. Pensiile speciale ale magistratilor reprezinta una dintre uriasele nedreptati din societatea romaneasca, nedreptate consfintita cu nerusinare de Curtea Constitutionala atunci cand restul pensiilor speciale au fost eliminate. Argumentul magistratilor CCR, cum ca judecatorii ar avea un stat constitutional special, este cusuta cu ata vizibila si din avion.

Niciunde in Costitutie nu scrie o litera despre dreptul magistratilor la pensii speciale. De altfel, ele nici macar nu au existat din momentul adoptarii actualei Constitutii, ci au fost introduse printr-o ordonanta de urgenta, pe vremea guvernarii Tariceanu. De ce era nevoie de asa ceva? Pentru responsabilitatea, limitarile si incompatibilitatile impuse de Legea magistratilor, acestia primesc salarii foarte mari, din care pot plati contributii foarte mari si pot primi ulterior pensii pe masura. E drept, nu de 16 mii de lei.

Sigur ca in zeci de ani de cariera, ajuns la apogeul carierei unui magistrat, presedinte de sectie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este de presupus ca a adus servicii foarte mari acestei tari, desigur cu conditia sa nu fi fost umila sluga a unui interlop. Dar, asemenea servicii speciale a adus, de exemplu, si un medic de mare valoare dupa o cariera in care a salvat sute de vieti. De ce Florin Costiniu are dreptul la o pensie speciala de peste 16 mii de lei, in timp ce un titan precum profesorul Alexandru Pesamosca a murit sarac intr-o camera de spital improvizata ca locuinta in Spitalul Marie Curie?

Pensiile speciale pot fi acceptate numai in masura in care recompenseaza merite exceptionale si certe, indiferent de domeniu, asadar numai pentru somitatile care au adus servicii imense acestei tari. Rezervate unei bresle ele sunt discriminatorii si deci inacceptabile. Asta cu atat mai mult cu cat ,,meritele" breselei care beneficiaza de ele sunt preponderent negative si reflectate de starea justitiei din Romania.

Asadar, solutia nu este intr-o incalcare a prezumtiei de nevinovatiei, ci o schimbare a legislatiei pensiilor speciale ale magistratilor, chiar si prin referendum daca altfel nu se poate. Ma tem insa ca nu se va gasi suficienta vointa politica pentru o astfel de batalie, avand in vedere coruptia generalizata din clasa politica si deci incercarea politicienilor de a-si obliga judecatorii. Pana una alta, in pofida unor incercari esuate, legea nu provede eliminarea pensiilor speciale nici macar pentru magistratii condamnati penal pentru fapte comise in exercitiul profesiei. Pe legea actuala, Florin Costiniu isi va pastra pensia obscena si daca va fi condamnat. Va avea cineva curajul sa i-o ia?

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Florin Costiniu pensie, #Florin Costiniu coruptie, #Florin Costiniu pensie suspendata , #legea pensiilor