Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”

Miercuri, 17 August 2022, ora 13:15
5110 citiri
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Inflația a ajuns la 17% în România FOTO Pixabay

Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România.

Fostul liberal susține că ideea pensiilor speciale a apărut ca un răspuns la faptul că sistemul public nu era atractiv pentru oamenii capabili, însă spune că nu mai e cazul în România. Aceasta mai afirmă și că sistemul public este saturat.

Pensiile speciale

Cum au apărut pensiile speciale

„La origini, această idee a apărut ca un răspuns la faptul că sistemul public nu era atractiv pentru oamenii capabili. Nu (mai) e cazul la noi. În România (o să generalizez pentru a susține punctul de vedere, deși știu că sunt și oameni capabili), administrația e plină până la refuz, nu mai ai loc de angajați la stat, destui pe pile, persoane care nu ar face față exigențelor din sistemul privat. În alte țări o asemenea viziune a vizat tot sistemul public, la noi nici măcar nu a fost o viziune unitară. Fiecare pentru sine, fiecare funcție de cât de tari sunt relațiile la nivel decizional”, susține fostul ministru al Muncii.

Violeta Alexandru spune că într-un sistem special, șefii beneficiază de privilegii.

„ În sistemele speciale, șefii, indiferent cum au ajuns pe respectivele poziții, beneficiază de privilegii prin simplul fapt că sunt șefi. Nu cei de la baza instuției. Șefii au în perioada activă (mai ales, în ultima perioadă a activității când au putere în instituție) pârghiile pentru a determina creșterea veniturilor, pentru ei și pentru câțiva. Vânarea posturilor de conducere, mai ales acolo unde se acordă și sporuri valorificabile la pensie, e sport național în ultimii ani de activitate înainte de pensionare – vezi detașările de dragul obținerii beneficiilor.

Nu poți să “premiezi” sistemul public dacă populația nu este mulțumită de el, de serviciile oferite. Administrația publică din România nu are reputația altor sisteme publice pentru ca populația să susțină premierea acesteia prin pensii speciale. Mai are mult până să ajungă acolo. Acești bani în plus/separat de pensia pe contributivitate (pensia specială) nu au nicio legătură cu perioada de contributivitate, sunt din Bugetul de stat, alimentat cu resurse prin munca mediului privat. E normal ca societatea să își spună părerea fiind vorba despre banii din munca ei.

Nu îi lasă nimeni pe speciali fără pensiile lor bazate pe contributivitate. Pentru tot ceea ce e în plus nu poți să bagi mâna în buzunarul contribuabililor fără ca ei să accepte/să susțină”, adaugă Alexandru.

Sistemul public

Deputatul este de părere că angajații statului nu ar trebui recompensați prin pensii speciale, ci prin salarii.

„Gândirea inițială a fost distorsionată. Să zicem că am avea în continuare nevoie să facem atractiv sistemul public (pentru cei capabili). Opinia mea este clară aici: prin salarizare, printr-o politică publică de bonusare pe bază de performanță, de evaluare a riscurilor reale, nu a celor închipuite, pe perioada vieții active faci acest lucru. Nu la pensie. Nu prin pensie apreciezi performanța unui om ci la salariu. Venit mare = pensie mai mare. Mă refer la un sistem de performanță autentic nu ca la noi unde simpla vechime în administrație (chiar dacă persoana e o nulitate) se consideră performanță.

S-a spus că pensiile speciale se acordă ca o recompensă pentru că unii s-au sacrificat în viața profesională având restricții, neputând câștiga alte venituri (incompatibilități). România a scăpat de sub control acest fenomen al incompatibilităților. Nu mai vorbesc de faptul că nimeni nu controlează, de fapt, în ce măsură cei din sistemele în care nu sunt permise alte câștiguri încasează, din nevoia de bani, prin diferite scheme, venituri după program. Nu (mai) ține nimeni cont, de exemplu, să nu mai acorde, astăzi, pensii speciale celor care, bine-mersi sunt pe statele de plată la diferite universități în timp ce ocupă funcții publice. Păi ori e strict ori nu e chiar așa de strict? Parlamentari – avocați (deci care iau/au luat două venituri), după ultima decizie a CCR, primesc în continuare pensii speciale. Nu mai are nicio legătură cu “sacrificiul” din timpul vieții profesionale. Nicio legătură. Nimeni nu recunoaște”, adaugă fostul liberal.

Ce înseamnă special

Deputatul a explicat și ce privilegii aduc pensiile speciale:

„- Reducere vârstă de pensionare în anumite domenii

- Formulă de calcul avantajoasă. Pentru toți pensionarii, se ia în calcul toată perioada în care a lucrat (35, 25, 15), inclusiv cea de la începutul carierei când, de regulă, persoanele câștigau puțin. Pentru speciali, ultimul an din activitate (cel cu salariul mare) sau chiar ultimul salariu. Pentru toți pensionarii, nu se ia în considerare toată munca (toate sporurile, toată perioada în care chiar a lucrat în condiții grele – nu întâmplător lupt pentru acest lucru în Parlament dar m-au blocat PSD&PNL), pentru speciali se include totul (permanent/nepermanent) la pensie. Mai că aș propune, în aceste condiții de rezistență la schimbare din partea specialilor, ca tuturor pensionarilor din România să li se socotească pensia după salariile din ultimul an de muncă dar sunt un om decent, văd ce se întâmplă în materie de pensii în toată Europa. Așa ar merita.

- Alte beneficii”, susține Alexandru.

Fostul ministru al Muncii este de părere că

„Va eșua orice politică de curățare a acestui domeniu în lipsa clarificării altor măsuri. Dau două exemple:

- Interzicere cumul pensie cu salariu. Aș putea să fiu de acord ca unii dintre cei care lucrează în sisteme publice cu stres și pericol real să se pensioneze mai devreme (soluția corectă fiind mutarea pe alte posturi, unde nu e așa de stresant) dar să nu îi văd în timpul pensiei angajându-se în sistemul public. Asta însemnă că pot să mai muncească. În 2020 am fost parte dintr-un proiect pe această temă; e blocat de PSD-PNL în Parlament. Nu va fi nicio reformă în sistemul public sub această guvernare. Activul lor de partid este la stat.

- Finalizată, mai întâi, legea salarizării. Dar una curajoasă. Tăiate sporurile ridicole, introducerea sporurilor justificate direct în salarii. Acordarea lor doar celor care fac performanță sau care chiar lucrează în condiții de risc. Nu se va face nicio schimbare curajoasă sub acest Guvern. Activul lor de partid este la stat. Nu voi susține niciodată ca un agent de poliție care urmărește și prinde traficanți de droguri sau destructurează rețele de prostituție să aibă spor egal cu secretara Comisarului Șef. Care nu ar trebui să aibă deloc genul acesta de spor. Are salariul corect pe cât merită. Sporurile nu sunt sporuri la noi. Sunt o bătaie de joc la adresa celor care chiar le merită. De ce aduc în discuție sporurile? Un om performant va avea un venit bun care îi asigură oricum o pensie decentă. Trebuie să urmărești să fii bun în viața activă, nu să te dai bine cu șefii ca aproape de pensie să îți creeze condiții speciale.

Nu există viziune în acest domeniu. E multă ură în societate, lașitate în abordarea temelor, multă intoxicare, egoism din partea celor care s-au văzut cu pensii speciale și exagerat de multă putere în zonele ne-democratice. Guvernul e în întârziere - la ora aceasta trebuia să fi pus pe masă un proiect”, declară Violeta Alexandru.

Deputatul a vorbit și despre scumpirile din ultima perioadă.

„Voi fi activă pe acest subiect în perioada următoare. Și, cel mai important, voi reaminti constant oamenilor că inflația a ajuns la 17% iar guvernul a mărit pensiile celor care au muncit o viață cu doar 10%. Nu acoperă rata inflației. Cu măsuri prin care crești mai mult (25% mărită pensia socială plus altele) veniturile celor care au muncit mai puțin, nu încurajezi munca. Iar fără muncă, România se va prăbuși. Oamenilor care au venituri reduse le acorzi servicii din fonduri europene (pentru că sunt fonduri), nu bani/carduri.

În România, trebuie încurajată și respectată munca. Pare că “șmecherii”fac legea și regulile pentru ei. Asta e percepția. Mă întreb ce e în capul lor – fără oameni care să muncească, să se conformeze voluntar și să plătească taxele/contribuțiile, de unde cred ei că mai au bani pentru pensiile speciale? Continuați cu aroganța și nu va fi nimeni prin jur să muncească pentru voi ...”, se mai arată în postare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#pensii speciale, #pensii speciale Romania, #Violeta Alexandru , #Stiri Victoria-Violeta Alexandru