PSD și AUR, vot cot la cot pentru păstrarea pensiilor speciale ale aleșilor locali. Proiectul USR, respins de Comisia de muncă din Senat

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 19:50 7943 citiri
Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Senatului, for decizional în acest caz FOTO Facebook / Senatul României

Comisia de Muncă din Senat a respins miercuri, 2 februarie, iniţiativa USR privind eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali. Singurii care a votat ”pentru” au fost inițiatorii proiectului.

Raportul de respingere a propunerii legislative pentru abrogarea art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ a întrunit, în comisie, 7 şapte voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi două abţineri

Senatorii PSD, UDMR şi AUR au votat împotrivă, iar senatorii PNL prezenţi s-au abţinut.

Potrivit art. 210 din OUG 57/2019, se acordă o pensie specială persoanelor care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean sau vicepreşedinte al consiliului judeţean. Prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar a fost prorogată de mai multe ori.

USR a propus abrogarea acestui act normativ, pentru că ”persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categoric socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat”.

Senatoarea Simona Spătaru, de la USR, a cerut în comisia de muncă eliminarea din Codul Administrativ a pensiilor speciale pentru aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii Judeţene. Ea a arătat că în fiecare an s-a prorogat acest articol din Codul Administrativ şi revine acest subiect, fiind folosit politic.

”Vorbim foarte clar de pensii speciale care, dacă ar intra în plată, ar produce o pagubă de peste 600 de milioane de lei, pe an, asta înseamnă 120 de milioane de euro pe an. Aleşii locali nu fac parte dintr-o categorie socială vulnerabilă sau defavorizată astfel încât să beneficieze de nişte venituri suplimentare”, a spus Spătaru în şedinţa comisiei.

Ea a menţionat că, în acelaşi timp, peste 1 milion de români trăiesc din pensii mici şi foarte mici. Guvernul ar putea creşte imediat pensiile mici dacă ar renunţa la pensiile speciale, numai că acestea sunt folosite ca metodă de recompensă şi şantaj politic pentru cei care, mai ales în comunităţie rurale, aduc oamenii la vot, să pună ştampila pe cine trebuie.”

În timpul dezbaterilor din comisie, Simona Spătaru a argumentat că pensiile speciale pentru aleşii locali reprezintă o derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, o sinecură pe care toţi românii o plătesc primarilor, viceprimarilor, precum şi preşedinţilor de consilii judeţene.

Şi senatorul USR Ştefan Pălărie a arătat că aceste pensii au fost folosite politic, după ce au trecut prin Parlament exact în perioada în care PSD ataca justiţia.

Senatorul Ion Rotaru (PSD), preşedintele comisiei de muncă, a ţinut să precizeze că subiectul pensiilor speciale ale primarilor şi a preşedinţilor de CJ reprezintă ”este o chestiune delicată, şi trebuie tratată ca atare”.

”Pe de o parte, este o posibilitate ca aceşti oameni să încaseze o indemnizaţie, o pensie, cum am vrea să îi spunem, este reglementată, este suspendată până în ianuarie 2023. Este la fel de adevărat că sunt situaţii în care, primari care au avut mandate multe şi salarii mici şi contribuţii mici, ies cu nişte pensii destul de reduse ca şi cuantum, uneori mai reduse decât salariaţii pe care i-au avut în subordine ani în şir. Este la fel de adevărat că ne dorim cu toţii ca pensionarii să primească venituri mai multe din pensii, să aibă penaii mai mari şi acest lucru trebuie să fie un deziderat pentru toate partidele”, a spus Rotaru.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Senatului, for decizional în acest caz.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News