Guvernul creste salariile in MAI cu 10-15%. Ce majorari a mai primit personalul de la Interne in 2017

Vineri, 04 August 2017, ora 17:4719162 citiri
Guvernul creste salariile in MAI cu 10-15%. Ce majorari a mai primit personalul de la Interne in 2017
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a anuntat, vineri, cresteri salariale pentru politisti si personalul civil din Ministerul de Interne.

"Reparam o nedreptate in privinta salarizarii cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne", a spus premierul Mihai Tudose la inceputul sedintei de guvern.

Astfel, ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis ce majorari salariale se vor face in perioada urmatoare.

"Eliminam unele discrepante intervenite in salarizarea dintre militari si functionarii publici cu statut special constatate de catre noi cu majorarea salariilor cu 15% personalul militar si civil. Propunem pentru salariile politistilor din MAI o majorare cu 10% a cuantumului brut al salariului de functie.

De asemenea, propunem o majorare cu 15% a salariului personalului civil din institutille publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, cu exceptia personalului civil care a beneficiat deja din MApN. Intentionam sa eliminam sau sa mai facem un pas in eliminarea discrepantelor in ceea ce priveste stabilirea salariilor lunare", a transmis Carmen Dan.

UPDATE: Dupa adoptarea ordonantei de urgenta, Guvernul a transmis, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca aceste masuri nu se aplica personalului care a beneficiat de majorari potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea OUG nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 57/2015.

Iata ce majorari a mai primit personalul Ministerului Afacerilor Interne in 2017:

-incepand cu luna aprilie 2017, includerea, in soldele/salariile de functie, a diferentei de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei/salariului de merit, in plata la nivelul anului 2009 (masura a fost devansata cu patru luni);

-incepand cu luna aprilie 2017, sporurile, indemnizatiile si alte asemenea drepturi specifice, acordate proportional cu timpul efectiv lucrat si care nu fac parte din salariul/solda de baza, precum si drepturile salariale acordate pentru risc si suprasolicitare neuropsihica sau, dupa caz, pentru risc si pericol deosebit se determina prin raportare la salariul de baza/solda de functie, al carui/carei cuantum nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata;

-prin Legea 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, intrata in vigoare la 1 iulie, au fost introduse prevederi prin care politistii care detin grad didactic sau fac parte din cadrul personalului medico-sanitar pot opta pentru salariul stabilit pentru familiile ocupationale din Invatamant, respectiv Sanatate.

Peste 100.000 de angajati ai MAI au beneficiat de pe urma acestor mariri, iar efortul bugetar total este de aproximativ 290 de milioane de lei, in anul 2017.

Amintim ca luni ministrul de Interne a anuntat ca va lua o decizie in privinta cresterii salariilor politistilor.

Tot luni, Carmen Dan a mai spus ca vor fi angajate in Politie 4.000 de persoane, avand in vedere deficitul de personal din sistem in urma pensionarilor anticipate. Ea a subliniat, insa, ca nu va fi modificat sistemul de calcul al pensiilor celor din MAI, iar cei care vor sa se pensioneze in aceleasi conditii ca si pana acum o vor mai putea face pana in 15 septembrie.

Citeste si Seful Sindicatului Politistilor: Pensia medie e de 3.000 de lei, iar salariul mediu este de 1.600