De ce se tergiversează desființarea pensiilor speciale. „Au crezut că pot să ducă cu zăhărelul Comisia Europeană. Premierul are o pensie specială de 18.000 lei pe lună”

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 21:50
9026 citiri
De ce se tergiversează desființarea pensiilor speciale. „Au crezut că pot să ducă cu zăhărelul Comisia Europeană. Premierul are o pensie specială de 18.000 lei pe lună”

Proiectul privind desființarea pensiilor speciale este blocat în Parlament de la finalul anului trecut, de când Ministerul Muncii l-a trimis legislativului.

Reforma ar fi trebuit să fie gata de pe 31 decembrie 2022, însă autoritățile au obținut o amânare, altfel pierdeam bani din PNRR.

Nu doar Opoziția acuză că proiectul nu e bun și că nu desființează, de fapt, pensiile speciale așa cum a cerut Comisia Europeană, ci și voci din PSD și PNL. Parlamentul ar urma să modifice proiectul de mai multe ori, pentru a nu risca să pice la CCR pe motive de procedură.

Opoziția atrage atenția că România riscă să piardă bani din PNRR dacă nu sunt desființate pensiile speciale. Deputatul USR Cristian Seidler a declarat pentru Ziare.com că proiectul privind pensiile speciale este „din start” neconstituțional și, în plus, nu elimină veniturile speciale.

„Conform PNRR, jalonul 215, proiectul de lege trebuia adoptat până la finalul anului trecut, dar cererea de finanțare pe tranșa respectivă poate fi depusă până la 31 martie, probabil pe asta se bazează guvernul României, însă proiectul pe care l-au trimis Parlamentului este neconstituțional din mai multe motive pe care le precizează și Consiliul Legislativ și, cel mai important, nu răspunde niciunei solicitări din jalonul PNRR. Acest proiect de lege nu desființează nicio pensie specială, nu trece pe contributivitate nicio pensie specială, face o reformă de fațadă, o cosmetizare a pensiilor speciale. Această lege este legea salvării pensiilor speciale”, a declarat deputatul USR.

Cristian Seidler spune că ar fi nevoie de un proiect nou.

„A modifica acest proiect de lege pentru a corespunde cerințelor din PNRR înseamnă de fapt a arunca la gunoi acest proiect și a face unul total diferit. Adevărul este că ar fi nevoie de cel puțin 2 dacă nu chiar atâtea proiecte de lege câte pensii speciale există.

Noi credem că soluția tehnică cea mai sigură ar fi ca fiecare pensie specială să fie modificată printr-un proiect de lege diferit. Această modificare înseamnă eliminarea pensiilor speciale. Dar pensiile speciale ale magistraților beneficiază de protecție prin deciziile repetate ale CCR, lucru care este scris în PNRR.

Eu cred că au crezut în mod fals că pot să ducă cu zăhărelul Comisia Europeană. Iată, nu se poate. De fapt, coaliția protejează o clientelă politică. Proiectul nu spune un cuvânt despre pensiile speciale ale aleșilor locali. Sigur, sunt suspendate, dar de ce să le păstrezi în legislație dacă ai jalon care spune că nu se vor înființa noi categorii de pensii speciale. Nu fac nimic în materie de pensii ale parlamentarilor, și acelea sunt speciale. De data aceasta va fi foarte greu să fie dusă de nas Comisia Europeană pentru că a dat semnale că înțelege ce se întâmplă și cere îndeplinirea jalonului”, a declarat parlamentarul USR.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru Ziare.com că dacă legea este respectată, nu va pica la Curte.

„Situația în care într-o lege anumite prevederi sunt de primă cameră sesizată Senatul și cameră decizională Camera deputaților și invers este prevăzută în Constituție în articolul 75. Dacă respectă ce scrie acolo nu au nicio problemă, nu au de ce să se teamă de Curtea Constituțională pentru această „navetă legislativă”.

Dacă respectă, nu au problemă să fie respinsă la Curte, dar pot fi multe altele, că procedura nu se referă doar la asta. Ar putea fi probleme cu avizările, dar problema cea mai complicată este că CCR are câteva decizii date în privința acestei discuții”, a spus Augustin Zegrean.

Fostul judecător al CCR spune că nici dacă s-ar veni cu câte un proiect pe fiecare categorie de beneficiari, tot nu ar fi toată lumea mulțumită.

„Suntem la momentul la acre ar trebui să se închidă discuția asta. Dacă se va face câte un proiect de lege, unul pentru judecători, altul pentru inspectorii de la Curtea de Conturi, altul pentru generali și așa mai departe niciodată nu-i va mulțumi pe toți și întotdeauna va fi o problemă. Lucrurile acestea trebuie rezolvate cu calm.

Cu Comisia Europeană, România s-a angajat să facă asta, nu Comisia a cerut. Pensiile speciale se plătesc din bugetul consolidat al statului”, a mai spus fostul președinte al CCR.

Pensiile militare

În ceea ce privește pensiile militare, deputatul USR spune că trebuie rezolvate veniturile uriașe și trebuie trecut totul pe contributivitate, așa cum cere Comisia Europeană.

„Există un comunicat oficial al Comisiei Europene care spune foarte clar, și pensiile militarilor sunt pensii speciale. De altfel, orice pensie care nu e calculată după aceleași reguli precum regulile din legea pensiilor publice este specială.

Problema este cu pensiile nesimțite. Domnul premier are o pensie de 18.000 lei pe lună pensie militară specială. Nu e o problemă cu cei care au 2.000 lei pensie militară. Soluția este trecerea pe aceleași reguli precum pensiile contributive. Acest lucru se întâmplă într-un număr însemnat de state membre NATO”, a declarat Cristian Seidler.

Reforma pensiilor speciale ar fi trebuit implementată, inițial, până pe 31 decembrie 2022. România primește consultanță de la Banca Mondială pentru aceste modificări asumate în PNRR.

Proiectul privind reforma pensiilor speciale se află în Parlament, însă nu a fost dezbătut. Trebuie să treacă mai întâi de Senat, apoi va ajunge la Camera deputaților. În două săptămâni ar putea să înceapă dezbaterile.

Potrivit raportului preliminar, Banca Mondială a transmis că trebuie să existe reduceri de cheltuieli cu pensiile speciale. În plus, trebuie crescută vârsta de pensionare pentru anumite categorii de angajați, iar pensia nu ar trebui să mai depășească salariul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#pensii speciale, #desfiintare pensii speciale, #pensii speciale magistrati, #pensii militare , #pensii speciale