De ce legea Guvernului de a elimina pensiile speciale nu va funcționa. Fost președinte CCR: „Scriem legi ca să ne aflăm în treabă”

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 21:45
6663 citiri
De ce legea Guvernului de a elimina pensiile speciale nu va funcționa. Fost președinte CCR: „Scriem legi ca să ne aflăm în treabă”
Fostul președinte CCR Augustin Zegrean acuză guvernul că scrie legi „ca să se afle în treabă” FOTO / Hepta

Fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, susține că pensiile speciale nu vor fi eliminate, în ciuda proiectului de lege propus de Guvern.

Fostul judecător a criticat proiectul de lege propus de către Ministerul Muncii pentru desființarea pensiilor speciale, scoțând în evidență un haos legislativ.

”Legea de modificare a Legii statutului magistraților a fost publicată în Monitorul Oficial în 16 noiembrie și azi vin și-o modifică, că Ordonanța asta modifică Legea privind statutul magistraților. Deci ei n-au știut atunci când au făcut legea, că nu e mult de atunci, două-trei luni… E ca și cu ăia care azi sapă șanțurile, mâine toarnă asfaltul și poimâine sapă iar”, a precizat fostul șef al CCR în cadrul emisiunii ”Politica Zilei” de la B1 TV.

Mai mult, Augustin Zegrean a mai subliniat că nu este realist sau fezabil articolul 3 din noul proiect de lege, care spune că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate în plată se recalculează potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

„Am citit textul. Cred că ei nu știu ce spun… În șase luni nu au cum să recalculeze toate pensiile. Recalcularea pensiilor s-au lăudat că o fac în trei luni și a durat cinci ani. Deci scriem legi ca să ne aflăm în treabă, dar tot e mai bine decât să le cumpărăm gata scrise de la Banca Mondială.

Am ajuns ca o țară pe ultimul loc în lume, nu din Europa, să cumpărăm legi gata făcute. E inadmisibil așa ceva! Mă refer la proiectul legii pensiilor, pe care l-au cumpărat de la Banca Mondială cu două milioane de euro”, a mai arătat Zegrean.

Ministrul Muncii Marius Budăi, a declarat luni, 19 decembrie, că va exista un proiect de act normativ referitor la pensiile speciale, și că există discuții pe această temă cu Comisia Europeană.

Reforma pensiilor speciale a fost cerută de către Banca Mondială, în raportul de audit comunicat Guvernului în urmă cu două luni și a fost promisă de premierul Ciucă la întâlnirea pe care a avut-o cu Ursula von der Leyen la Bruxelles. Modificările legislative legate de pensiile speciale vor fi făcute printr-un proiect de lege elaborat de Guvern și vizează eliminarea posibilității de pensionare la 40 de ani, precum și eliminarea posibilității încasării unei pensii mai mari decât salariul avut în plată de către persoana respectivă.

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat și el marți, 20 decembrie, că judecătorii CCR nu vor declara neconstituționale pensiile speciale, ținând cont de faptul că beneficiază de ele.

”CCR va declara neconstituţionalitate pe orice lege de desfiinţare a pensiilor speciale. Nu pot să decidă obiectiv nişte oameni care sunt beneficiari de pensii speciale, aşa cum sunt judecătorii Curţii Constituţionale. Autorităţile ar trebui să aducă pensiile speciale la un mod de calcul care să fie bazat pe principiul contributivităţi”, a explicat Ludovic Orban, la RFI.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#pensii speciale, #desfiintare pensii speciale, #zugustin zegrean, #Guvernul Romaniei, #CCR , #stiri CCR